Internationaal11 jun '21 08:16

Biden zoekt internationale samenwerking

Auteur: BNR Webredactie

Een belangrijke dag in de internationale diplomatie. President Joe Biden ontmoet voor het eerst zijn collega’s van de G7. En volgens het hoofd van de WHO wordt dit de belangrijkste G7 ooit.

(Hollandse Hoogte / AFP)

De G7 en zijn deelnemers zijn niet onbekend voor Biden, vertelt correspondent Jan Postma. Hij was vice president onder president Obama en daarvoor liep hij al 40 jaar mee in Washington. En daarmee is Biden aan de ene kant debutant en aan de andere kant de meest ervaren deelnemer aan de top.

Luister ook | De Wereld | 'China grootste bedreiging sinds Tweede Wereldoorlog'

Biden kwam vlak voor de G7 alvast met de belofte dat de VS 500 miljoen coronavaccins gaat kopen en gaat uitdelen aan armere landen. Hij wil de andere landen meekrijgen daarin en dat lijkt te lukken. De Britse premier Johnson heeft na zijn gesprek met de Amerikaanse president al toegezegd dat het VK ook 100 miljoen vaccins zal leveren; hij verwacht dat de hele G7 in totaal met 1 miljard vaccins zal komen.

America is back

Biden wil verder graag laten zien dat de VS terug is op het wereldtoneel en weer aan het hoofd van de tafel zit. Internationale samenwerking is daarbij de sleutel. Postma verwacht enthousiaste reacties op de oproep tot meer samenwerking. Toch zal Biden nog wel aan de bak moeten. De andere G7-leiders zien hoe Amerika nog steeds verdeeld is en hoe Donald Trump blijft schermen met een tweede termijn in 2024.

China en Rusland

Biden wil vooral gezamenlijk de strijd aangaan met China en Rusland. Het is niet voor niets, zegt Postma, dat Biden zijn reis in Groot-Brittannië begon met een waarschuwing voor Rusland en president Poetin. Biden zei dat de VS een stabiele relatie wil met Rusland, maar dat zijn land zal reageren als Rusland foute dingen doet. Woensdag ontmoet Biden Poetin op de top in Genève.

Luister terug | Biden begint reis door Europa in VK


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen