Internationaal14 jun '21 11:50Aangepast op 14 jun '21 12:15

Amerikanen bekennen schuld hulp ontsnapping Ghosn

Auteur: BNR Webredactie

De twee Amerikanen die verdacht werden van betrokkenheid bij de illegale ontsnapping van Carlos Ghosn hebben voor de Japanse rechter schuld bekend. De van verduistering verdachte autotycoon wist in 2019 in een instrumentenkist uit Japan te ontsnappen.

(Norsk Elbilforening)

Legerveteraan Michael Taylor en zijn zoon Peter stonden vandaag voor de rechter in Tokio vanwege de kwestie. De Verenigde Staten leverden het duo in maart uit aan Japan, waar ze in dezelfde gevangenis zitten als waar Ghosn eerder werd vastgehouden. Ze kunnen tot drie jaar cel krijgen. Volgens de aanklagers hebben de mannen 1,3 miljoen dollar gekregen voor hun hulp bij de ontsnapping.

Militaire operatie

En dat kregen de mannen niet voor niets. Volgens journalist Johan Leupen van het Financieele Dagblad, die Ghosn in Libanon opzocht, werd de ontsnapping professioneel aangepakt: 'Ze hebben onderzoek gedaan naar alle vliegvelden en waar ze hem in een koffer langs de douane konden krijgen. Er zijn twintig trips gemaakt en er zijn tientallen mensen bij betrokken geweest, waaronder ook veel ex-militairen en spionnen. Het was echt een militaire operatie die door Ghosn werd gefinancierd.'

Lees ook - Het Ghosn-feuilleton

Ghosn is de voormalige topman van onder andere autobedrijven Renault, Nissan en Mitsubishi. Hij zat vast op verdenking van fraude, maar slaagde er in december 2019 in te vluchten uit Japan. Hij omzeilde de bewaking bij zijn huis en vloog met een privévliegtuig naar Istanboel. Daarbij zouden de twee Amerikanen hem hebben verstopt in een kist voor geluidsapparatuur. Over die bijzondere vluchtpoging zei hij zelf: 'Als je zo wanhopig bent als ik, dan ben je bereid tot alles.' De autotycoon meende in Japan geïsoleerd te worden en onder druk gezet om schuld te bekennen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen