Internationaal15 jun '21 09:09

Biden gaat om de tafel met EU

Auteur: BNR Webredactie

Wordt het een frisse wind, of verandert er onder de motorkap eigenlijk maar weinig wanneer de Amerikaanse president Joe Biden vandaag voor het eerst om tafel gaat met de Europese Unie? De thema's zijn; het klimaat, handel en investeringen, technologie en buitenlandse zaken. Het gerucht gaat dat ook de langlopende ruzie over Airbus en Boeing na 17 jaar wordt beslecht.

Verzoening

De top staat in het teken van verzoening. 'Biden is de ster van deze dagen. Hij moet natuurlijk de banden aanhalen, de rokende puinhopen opruimen die Trump heeft achtergelaten. De relatie tussen de Europeanen en de Amerikanen was echt een puinhoop onder de vorige president. Er zijn nog wat onopgeloste kwesties tussen de twee partijen en. die zullen ook aan bod komen vandaag', zegt EU-correspondent Stefan de Vries.

Luister terug | G7-top bevestigt terugkeer VS

Het belang van Amerika staat natuurlijk voorop bij Amerikaanse presidenten. Toch is er door het presidentschap van Trump wat veranderd. 'Doordat Trump zo hard was, of zo duidelijk, zijn de Europeanen ook gaan nadenken over hun plaats in de wereld. Ze zijn gaan zien dat EU First ook belangrijk is. Daar is de afgelopen jaren echt wel wat veranderd in het denken. Biden is gericht op samenwerking.'

Luister ook | Column Bernard Hammelburg | NAVO-blunder

(Patrick Semansky AP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen