Internationaal18 jun '21 10:35

Iran kiest waarschijnlijk aartsconservatieve president

Auteur: BNR Webredactie

Iran dreigt een nog conservatievere koers te gaan varen. En dat heeft gevolgen voor de atoomdeal en het openstellen van Iran naar het buitenland, maar ook voor het te boven komen van de sancties die onder president Trump zijn ingesteld.

Geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei brengt zijn stem uit.
Geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei brengt zijn stem uit. (AP)

De Iraniërs gaan vandaag naar de stembus en grote kans dat de conservatieve opperrechter Ebrahim Raisi president Rohani op gaat volgen. Er waren honderden kandidaten, maar de Raad van Hoeders heeft er maar een paar toegelaten tot de kieslijst.

Commissie des Doods

Raisi heeft een hele slechte reputatie, vertelt Midden-Oosten-expert Carolien Roelants. In 1988 was hij als adjunct-aanklager van Teheran lid van de Commissie des Doods, die duizenden linkse en rechtse oppositieleden ter dood heeft veroordeeld. Roelants vraagt zich dus af of Raisi wel zo populair is, maar de Iraniërs hebben niet veel keus. De Raad van Hoeders heeft, met behoorlijke invloed van opperste leider Khamenei, bijna alle hervormingsgezinde en ook gematigde en pragmatische kandidaten geschrapt.

Opkomst

De verwachting is dat de opkomst lager dan ooit al zijn. Roelants denkt dat alleen maar conservatieve stemmers naar de stembus zullen gaan en die zullen dan voor Raisi gaan. Uiteindelijk is het Khamenei die aan de touwtjes trekt.

Luister terug | Valt Iran in toom te houden met een nieuwe nucleaire deal?

Heel belangrijk is ook de economie. Door de sancties van president Trump, die voorlopig nog gehandhaafd worden door diens opvolger Biden, is de economie als het ware gewurgd. Mensen willen dus in eerste instantie verbetering van die economie. Die verbetering is onder Raisi niet ondenkbaar, want Khamenei staat vierkant achter de onderhandelingen met de VS over het nucleair akkoord. De opperste leider heeft ook ingestemd met de totstandkoming van dat akkoord.

Luister terug | Atoomakkoord met Iran lijkt dichterbij


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen