Internationaal18 jun '21 12:05Aangepast op 18 jun '21 14:20

Merkel en Macron prikken een vorkje

Auteur: BNR Webredactie

De Franse president Macron ontmoet vanavond in Berlijn de Duitse bondskanselier Angela Merkel voor een 1-op-1-dinertje. Nog voor de EU-top volgende week in Brussel willen de twee grootste economieën van Europa het hebben over de 'coördinatie tussen Duitsland en Frankrijk'.

(AP)

Tijdens het etentje zal het Wederopbouwfonds zeker aan de orde komen, zegt correspondent Derk Marseille. Daar hebben de begrotingsregels dan ook weer mee te maken. Er moet weer worden nagedacht over hoeveel geld er beschikbaar is en naar wie dat geld dan vervolgens gaat. Griekenland bijvoorbeeld heeft een aantal aanvragen gedaan. Duitsland en Frankrijk zullen het daar over eens moeten worden voordat de andere landen bij de discussie aansluiten, op de Europese top van volgende week.

Migratie

Een ander heikel punt is de migratie. Tegelijkertijd is dat het thema waar het minst over gespeculeerd wordt, omdat het ook een thema is dat Merkel heel moeilijk over de verkiezingen heen kan tillen. Na de Duitse verkiezingen, die over twee maanden worden gehouden, verdwijnt Merkel van het toneel. Haar mogelijke opvolger Armin Laschet zegt: 'Ik heb de passie van Macron en de degelijkheid van Merkel'. Merkel zal zich in ieder geval niet meer duidelijk over migratie uitspreken, verwacht Marseille.

Mannetje

Merkel bekende vorige week dat ze zich wel een beetje moest voorbereiden op het 'mannetjes'-gedrag van Macron. Duitsland is een conservatief land en wil risico's minimaliseren. Merkel vraagt zich dan ook af of de grote plannen van Macron kunnen worden waargemaakt. Maar Macron heeft ook veel respect bij haar gewonnen, vooral omdat hij zich vaak zeer pro-Europees heeft uitgesproken.

Luister ook | Europa Update | Berlijn stelt Parijs teleur


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen