Internationaal23 jun '21 14:35

Hong Kong toetst veiligheidswet in rechtszaak

Auteur: BNR Webredactie

In Hongkong staat voor het eerst staat iemand terecht vanwege het overtreden van de nieuwe, omstreden, veiligheidswet. De 24-jarige Tong Ying-Kit zou met een motor ingereden hebben op agenten terwijl hij de protestvlag bij zich droeg. Hij wordt nu beschuldigd van terrorisme en kan levenslang krijgen.

Luister terug | Demonstranten Hong Kong voor de rechter

In strijd met gemaakte afspraken

Volgens oud-Kamerlid voor het CDA Kathleen Ferrier, die zelf in Hong Kong heeft gewoond, is het weer een stap verder verwijderd van democratie en in strijd met de afspraken die gemaakt zijn. 'In 1979 werd Hong Kong door de Britten teruggegeven aan China, met de garantie dat een aantal democratische vrijheden gewaarborgd zouden blijven. Transparante rechtspraak was een van die afspraken. Bij een rechtszaak in Hong Kong hoort een jury aanwezig te zijn en dat is nu niet meer het geval. De rechter gebruikt het argument dat het 'te gevaarlijk' voor de jury is om bij deze zaak te zijn'.

Luister terug | Joe Bidens harde opstelling tegenover China

Veiligheidswet

De regering van Hong Kong voerde vorig jaar een uitleveringsverdrag in waardoor mensen die worden opgepakt in Hong Kong geen transparante rechtszaak meer krijgen. Naar aanleiding van dit verdrag gingen meer dan een miljoen mensen de straat op om te demonstreren. De demonstraties waren voor de regering van Hong Kong reden om een veiligheidswet in te voeren waardoor er nu, onder andere, geen jury meer is.

Luister terug | 'Invloed veiligheidswet Hong Kong nu echt zichtbaar'

Carrie Lam, marionet van Beijing

De burgemeester van Hong Kong, Carrie Lam, wordt volgens Ferrier de marionet van Beijing genoemd. 'Ze is de persoon die de rechters benoemt die onder de veiligheidswet vallen. En dan weet je eigenlijk al dat dat geen rechters zijn die tegen Beijng gekant zijn. Dit heeft grote gevolgen voor Hong Kong, waaronder de hele financiële sector. Die economische sector in combinatie met de transparante rechtspraak en vrijheid van meningsuiting maakte Hong Kong juist een interessante plek om je te vestigen. Dat is nu niet meer.' aldus Ferrier.

Luister terug | Democratische oppositie Hong Kong stapt op

De veiligheidswet maakt volgens Ferrier alles onmogelijk. Ze vertelt: 'Ieder geluid van protest of wat niet in lijn is met wat Beijng wil wordt gedoofd. Iemand had een paar dagen geleden een revolutionaire vlag uit het raam gehangen om te drogen en werd vervolgens opgepakt door 20 politiemannen. Er is daar een complete situatie van censuur en zelfcensuur.'

Gerelateerde artikelen