Internationaal26 jun '21 13:01

Kan Hongarije uit de EU gezet worden?

Auteur: BNR Webredactie

Afgelopen donderdagavond uitte Rutte het voor het eerst: Hij wil Hongarije uit de EU hebben. Hij daagde Orbán uit om de vertrekprocedure uit de EU maar in gang te zetten, nu hij zich kennelijk niet aan de waarden en normen van de unie wil houden. 'Dat heb ik niet eerder gedaan', zei Rutte.

(Hollandse Hoogte / ANP)

De Hongaren zelf staan er niet om te springen om uit de EU te gaan. De grote aanleiding voor de harde woorden van Rutte is de anti-homowet in Hongarije. Die wet heeft Hongarije ingevoerd om zo jongeren in het onderwijs en in de media 'af te schermen' van informatie over homoseksualiteit en geslachtsoperaties. Scholen krijgen een boete als ze voorlichting geven over homoseksualiteit of geslachtsverandering. Ook wordt het door de Hongaarse wet verboden om lhbti'ers als personages te gebruiken in films en reclames. Dit druist ver in tegen de EU-waarden, volgens Rutte en vele andere EU-kopstukken. Voor Rutte is het zelfs zo erg dat hij de Hongaren liever ziet vertrekken.

Het artikel gaat door onder de video

Sancties

Maar kunnen de EU-leiders Hongarije uit de Unie zetten? Het korte en simpele antwoord: Nee, Hongarije kan niet uit de EU gezet worden. Het land kan alleen zelf, vrijwillig, de EU verlaten. Wel kan het Hongarije heel lastig gemaakt worden om te opereren binnen de EU, vertelt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg in The Friday Move. 'In 1993 heeft de Unie criteria vastgelegd waarin landen moeten voldoen, om deel te mogen nemen aan de Europese Unie. Daarin staan dingen als vrijheid van meningsuiting, de bescherming van minderheden et cetera. Orbán schendt de een na de ander, maar we hebben geen middel om hem te sanctioneren.' Wel wijst Hammelburg op twee mogelijkheden voor de EU om het Hongarije lastig te maken. 'Je hebt artikel 50 van de EU, dan kan je zelf uittreden. Daar is de Brexit ook op gebaseerd. Rutte heeft in zijn woede ook daarop gewezen tegen Orbán.'

Financiële straf

Ook is er nog artikel 7, maar volgens Hammelburg heeft dat niet veel impact. 'Dat is in feite een financiële straf. Je krijgt dan voor een tijd geen subsidie meer en je mag niet meer meestemmen in de Europese Raad.' Toch kan deze straf voor Hongarije wel een grote impact krijgen. 'Het is namelijk de grootste netto-ontvanger van de hele EU', stelt Hammelburg. 'Maar eigenlijk hebben we dus geen middel om tegen zo'n land te zeggen: aju, weg ermee', aldus de buitenlandcommentator.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen