Internationaal26 jun '21 16:45

Deltavariant rukt op in Portugal; Strengere regels ingevoerd

Auteur: BNR Webredactie

De deltavariant van het coronavirus rukt op in Portugal. Sinds het land de coronaregels heeft versoepeld en er vooral meer toeristen uit de EU en Groot-Brittannië het land bezochten, is de verspreiding van het virus sneller gegaan. Inmiddels is meer dan 70 procent van de nieuwe besmettingen in Lissabon veroorzaakt door de deltavariant van het coronavirus.

Straatbeeld van Lissabon in coronatijd.
Straatbeeld van Lissabon in coronatijd. (ZUMAPRESS.com)

Niet alleen in Lissabon is de verspreiding van deze variant snel aan het gaan. Volgens de nationale Portugese gezondheidsinstantie verspreidt de variant zich ook snel door de rest van het land. Inmiddels zou de deltavariant verantwoordelijk zijn voor 51 procent van de besmettingen op het vaste land van Portugal.

Hoewel de dichtbevolkte regio rondom Lissabon nog altijd het hoogste aantal nieuwe besmettingen registreert, kent het zuiden van de Algarve, een toeristische trekpleister vanwege zijn stranden en golfbanen, het hoogste reproductiecijfer (1,34) voor coronabesmettingen in Portugal.

Reisrestricties

Hierom zijn afgelopen donderdag ook strengere coronaregels ingevoerd in het land. Zo zijn onder meer de sluitingstijden van de horeca in Lissabon en de Algarve vervroegd. Verschillende landen hebben ook restricties ingevoerd voor reizen van en naar Portugal. Ook Nederland waarschuwt ervoor om te reizen naar delen van Portugal. In Nederland is de kleurcode voor de regio Groot Lissabon sinds vrijdag oranje, wat betekent dat reizen erheen alleen toegestaan is als dit 'strikt noodzakelijk' is. De kleurcode is geel voor de rest van Portugal.

De deltavariant is bovengemiddeld besmettelijker dan de eerdere varianten van het coronavirus. Ook is de kans groot dat het ziektebeeld heftiger is als iemand de deltavariant van het coronavirus heeft opgelopen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen