Internationaal27 jun '21 21:23Aangepast op 28 jun '21 11:01

UEFA ontkent verbod regenboogvlaggen na woede uit Nederland

Auteur: BNR Webredactie

Op sociale media is zondag woede ontstaan over een mogelijk verbod op regenboogvlaggen dat de UEFA heeft ingevoerd. Voetbalsupporters op weg naar de achtste finale van Nederland-Tsjechië in Hongarije, zou het verboden worden om regenboogvlaggen mee te nemen in en rondom de wedstrijd. Nadat er veel ophef ontstond vanuit Nederland kwam de UEFA met een statement dat er geen verbod zou zijn geweest.

KRO-NCRV-presentator Klaas van Kruistum deelde op Schiphol regenboogvlaggen uit aan voetbalsupporters die naar de wedstrijd in Hongarije gingen.
KRO-NCRV-presentator Klaas van Kruistum deelde op Schiphol regenboogvlaggen uit aan voetbalsupporters die naar de wedstrijd in Hongarije gingen. (EPA)

Wel verwees de Europese voetbalbond naar de lokale Hongaarse autoriteiten. Die zouden volgens hen verantwoordelijk zijn voor de supporters in het stadion en de fanzones in Boedapest, waar de wedstrijd van Nederland werd gehouden. Eerder op de dag werden er verschillende Nederlandse supporters staande gehouden vanwege regenboogattributen die zij bij zich hadden. Die werden vervolgens in beslag genomen. De UEFA stelt dat het de Hongaarse voetbalfederatie heeft laten weten achter de de lhbti-campagne te staan en dat de vlaggen wel toegestaan zijn in het stadion.

Lees ook | Kan Hongarije uit de EU gezet worden?

COC Nederland vindt dat het niet geaccepteerd moet worden dat de UEFA de regenboogvlaggen van Oranjefans laat afpakken. COC-voorzitter Astrid Oosenbrug noemt het 'uitermate teleurstellend' dat de UEFA 'buigt voor de druk van Orbán', de premier van Hongarije. 'Vorige week zei de UEFA nog achter de regenbooggemeenschap te staan, maar dit voelt als een klap in het gezicht. Je kunt niet de ene dag de boodschap achter de vlag steunen en de andere dag vlaggen in beslag nemen.'

Boze Kamerleden

Ook diverse Kamerleden reageerden ontzet op het besluit van de UEFA. SP-Kamerlid Peter Kwint is woedend dat de UEFA de maatregel neemt: 'Je schijt 7 kleuren - een regenboog zo u wilt - voor een boze Hongaarse overheid.' Ook GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld begrijpt niks van het verbod en noemt de UEFA ongeloofwaardig. 'Als je een ‘equal game’, campagne start, maar moeilijk doet over regenboogkleuren in aanvoerdersbanden, stadions en vlaggen, dan ben je niet zo heel geloofwaardig meer ⁦UEFA.'

Fans van het Nederlands elftal namen regenboogvlaggen mee naar Boedapest uit protest tegen een onlangs ingevoerde antihomowet. Eerder kreeg de UEFA veel kritiek toen de bond het stadsbestuur van München verbood de Allianz Arena tijdens een duel van Duitsland met Hongarije te verlichten in de kleuren van de regenboog. De Duitse doelman Manuel Neuer mocht wel een aanvoerdersband met de kleuren van de regenboog dragen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen