Internationaal1 jul '21 18:01

Chinese nationale veiligheidswet houdt Hongkong in bedwang

Auteur: BNR Webredactie

Terwijl de Chinese Communistische Partij (CCP) in China zijn honderdjarige jubileum viert zijn de veiligheidsdiensten in Hongkong massaal op de been om demonstraties te voorkomen. Normaal is 1 juli namelijk de dag dat daar de democratie wordt gevierd. Het Verenigd Koninkrijk droeg Hongkong over aan China op die datum in 1997.

Oud-Kamerlid voor het CDA Kathleen Ferrier heeft in Hongkong gewoond en schetst de geschiedenis van de viering op 1 juli. 'Mensen mogen nu helemaal niet de straat op. Het Verenigd Koninkrijk gaf op 1 juli 1997 Hongkong terug aan China. In de tijd dat ik in Hongkong woonde was 1 juli de nationale feestdag, zoals Koninginnedag, hier. Op die dag gingen mensen vreedzaam in grote getale de straat op om te staan voor democratische rechten en vrijheden. Vorig jaar, ironisch genoeg op 1 juli, heeft men vanuit de Chinese hoofdstad Peking de nationale veiligheidswet in werking gesteld in Hongkong. Sindsdien is elke vorm van protest om op te komen voor democratische rechten en burgervrijheden vrijwel onmogelijk.'

Luister terug | Hongkong toetst veiligheidswet in rechtszaak

Afspraken

Waar normaal de stoet van protest liep in Hongkong is alles afgezet. Vandaag werden negentien mensen opgepakt. En dat heeft ook te maken met de honderdste verjaardag van de Chinese communistische partij. Bij de overdracht van Hongkong terug naar China werden de afspraken gemaakt dat het gebied de oude vrijheden zoals onder de Britten zouden behouden. Sinds de invoering van de nationale veiligheidswet is daar geen sprake meer van volgens Ferrier.

Luister terug | 'Invloed veiligheidswet Hongkong nu echt zichtbaar'

Gerelateerde artikelen