Internationaal8 jul '21 16:08Aangepast op 8 jul '21 16:24

Haïtiaanse president vermoord in slaapkamer

Auteur: BNR Webredactie

In Haïti is president Jovenel Moïse door een groep gewapende mannen doodgeschoten. De mannen waren vermomd als medewerkers van de DEA, de Amerikaanse anti-drugsdienst. De nog onbekende groep mannen drong zijn huis binnen en doodde hem in zijn slaapkamer. De vrouw van de president is zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis in Miami.

'Een raadsel hoe dit heeft kunnen gebeuren', aldus buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. 'De DEA heeft een groot kantoor in Haïti, dus dat ze aanbellen is niet zo gek. Maar dat ze niet hebben ingegrepen voordat ze de slaapkamer in konden komen, is krankzinnig.'

Muurschildering van de vermoorde resident Jovenel Moise in Port-au-Prince, Haiti
Muurschildering van de vermoorde resident Jovenel Moise in Port-au-Prince, Haiti (EPA)

Machtsoverdracht

Normaal gesproken zou de macht overgedragen worden op de voorzitter van de Hoge Raad, maar die is overleden aan corona. Nu komt de macht in handen van een niet-officieel benoemde premier. 'De president had een dag voor zijn dood een nieuwe premier aangewezen. Die meent recht te hebben op de macht, maar hij wil ook geen ruzie met de huidige premier. Geen idee hoe ze dat gaan oplossen. Er zullen nieuwe verkiezingen moeten komen, maar die zullen leiden tot de zoveelste dictator.'

Luister terug | 'Ondoordachte regulering remt effectiviteit ontwikkelingssamenwerking'

Verenigde Staten

Ook de Verenigde Staten houden de situatie in het land nauwlettend in de gaten. Hammelburg: 'daar hebben zij een enorm belang bij, vanwege de geografische ligging van Haïti. Ik verwacht dan ook dat ze op een of andere manier troepen gaan sturen.' Erg optimistisch over een potentieel optreden van de VS is Hammelburg niet: 'dat gaat niets helpen. Dit probleem is onoplosbaar'.

Het is niet voor het eerst dat Haïti negatief in het nieuws komt. 'In 2010 was er die verschrikkelijke aardbeving, en in 2016 een overstroming. Die twee gebeurtenissen zijn al zo lang geleden, en in feite is er sindsdien helemaal niks gebeurd. Dat laat wel zien hoe erg de situatie in dat land is', aldus Hammelburg.

Luister ook | De Wereld Podcast


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen