Internationaal9 jul '21 09:32

Troepen VS eerder weg uit Afghanistan

Auteur: BNR Webredactie

Eind augustus, dan zijn de Amerikaanse troepen weg uit Afghanistan. Dat heeft president Biden bekendgemaakt.

(SAUL LOEB / AFP)

Eigenlijk was de deadline voor de terugtrekking van de troepen 11 september, precies 20 jaar na de aanslagen op de Twin Towers in New York. Maar toen het terugtrekbesluit eenmaal bekend was gemaakt, moest er snel gehandeld worden, zei Biden.

Slachtoffers

Biden hamerde erop dat de VS wel langer kan blijven in Afghanistan, maar dat het echt niet beter gaat worden, vertelt correspondent Jan Postma. 'Als we blijven uitstellen, dan zitten we daar uiteindelijk voor altijd.' En hij wees op het meeste gevoelige argument: de Amerikaanse slachtoffers. Er zijn al meer dan 2.000 Amerikaanse doden gevallen en 20.000 Amerikanen raakten gewond in Afghanistan.

Luister terug | 'Strijd tegen terrorisme mist strategie op lange termijn'

Intussen zijn de Taliban al weer delen van het land aan het overnemen. Volgens Postma hoorde je tussen de regels door dat Biden ook verre van optimistisch is. De Wall Street Journal kwam met een verhaal dat de Amerikaanse inlichtingendiensten verwachten dat de Afghaanse regering binnen een half jaar kan vallen en dat de Taliban het dan over zullen nemen. Biden haalde dat verhaal meteen onderuit. Volgens hem zijn het Afghaanse leger en de Afghaanse luchtmacht sterk genoeg om de Taliban tegen te houden.

Tolken

Heet hangijzer waren nog de ongeveer 18.000 Afghaanse tolken in Amerikaanse dienst en hun families. Die mogen nu naar derde landen als Qatar of de Verenigde Arabische Emiraten om daar hun visumaanvraag voor de VS af te wachten.

Luister ook | Boekestijn en De Wijk | 20 jaar oorlog tegen terrorisme


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen