Internationaal12 jul '21 16:37

Hongarije gaat Chinese universiteit bouwen

Auteur: BNR Webredactie

In Hongarije ligt premier Victor Orbán onder vuur. Hij wil namelijk een Chinese universiteit laten bouwen met het geld van de Hongaarse belastingbetaler. Volgens Oost-Europa-correspondent Stefan Bos heeft Orbán er een hele kluif aan om dit uit te leggen aan de Hongaren.

Image

Luister terug | Orbán vult eigen zakken met EU-subsidies

Hongaren betalen 1,2 miljard voor universiteit

Hoe leg uit waarom je anderhalf miljard euro belastinggeld wil steken in een Chinese universiteit terwijl je net enkele jaren terug de met privé-geld bekostigde Centrale Europese Universiteit van George Soros het land hebt uitgepest? Voor die uitdaging staat de Hongaarse premier Orbán.

'Uit uitgelekte dossiers blijkt dat het gaat om 1,2 miljard euro die de Hongaren moeten ophoesten, de andere 300 miljoen haalt Orbán ergens anders op. Steeds meer Hongaren gaan nu twijfelen aan Orbán, daarom is het even op de lange baan geschoven. Als hij de verkiezingen volgend jaar wint, zo vreest de oppositie, dan zou hij weer mee door kunnen gaan.'

Luister terug | Veel steun voor belastingplan G7

Elitair, niet schoon, communistisch

De Shanghai University wordt niet alleen gebouwd op een plek die voor woningbouw bestemd was, hij is ook nog eens uitsluitend toegankelijk voor mensen met geld. 'Ook zijn ze bang voor spionage en dat is niet helemaal gek: het bedrijf dat dit project ter hand neemt heeft een slecht track record en banden met het Chinese leger. Het is geen 'schoon' bedrijf.'

De Hongaarse oppositie heeft in een brief aan de Chinese premier Xi Jinping gewaarschuwd alle Chinese projecten, waaronder de universiteit, bij een machtswisseling terug te draaien. En dat geldt ook voor door China gefinancierde spoorlijn tussen Belgrado en Boedapest. Hongarije heeft 30 jaar gelden het communisme van zich afgeschud, de toenadering tussen Orbán en China ervaart de Hongaarse oppositie dan ook als stuitend.

Luister terug | Hongaarse media zien verlies Oranje als vergelding op kritiek anti-homowet

Verkiezingen

In hoeverre Orbán de volgende verkiezingen wint? Volgens Bos heeft hij 80 procent van de Hongaarse media in handen en heeft hij veel kiezers op het platteland. Bij de oppositie leeft de angst dat Orbán dat plattelands-electoraat, dat in tegenstelling tot de stedelijke bevolking weinig toegang heeft tot het minder afhankelijke internet, via de staatsmedia zal bespelen.

Volgens Bos haalt Orbán de banden met China en Rusland aan om een signaal naar de EU te sturen.

Luister terug | Kan Hongarije uit de EU gezet worden?


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen