Internationaal13 jul '21 08:26Aangepast op 13 jul '21 13:39

Frankrijk voert verplichte gezondheidspas in

Auteur: BNR Webredactie

Voor een bezoek aan een bar of restaurant in Frankrijk moet met ingang van augustus met een gezondheidspas worden aangetoond dat de drager geen corona heeft. De pas is ook nodig in de trein of in het vliegtuig. Dat kondigde de Franse president Emmanuel Macron aan in een toespraak.

Vanaf 21 juli is de pas al nodig als iemand een evenement wil bezoeken met meer dan vijftig personen. Iedere persoon boven de 12 jaar moet dan aan kunnen tonen dat hij of zij óf volledig gevaccineerd is, óf geen corona heeft. 'Een geel vaccinatieboekje, de coronacheck-app of een negatieve PCR-test van maximaal 48 uur oud is voldoende', zegt Frankrijk-correspondent Eveline Bijlsma. 'Als je corona hebt gehad, is dat ook een ticket om binnen te komen. Je moet dan een bewijs van minimaal twee weken en maximaal zes maanden oud hebben van een positieve PCR-test.' Voor Nederlanders is de Franse maatregel ingrijpend. 'Stel je gaat op vakantie met twee tieners, dan zijn ze vaak nog niet (volledig) gevaccineerd. Je kan dan niet naar het museum, niet naar een pretpark en niet naar het restaurant. Behalve als je je steeds wil laten testen.'

Het artikel gaat door onder de video.

PCR-test niet meer gratis

Als je je dan toch voor ieder dagje uit, restaurantbezoek of alleen maar even zitten op een terras wil laten testen, dan kan dat ook nog eens flink in de kosten lopen. PCR-testen worden niet meer gratis uitgevoerd voor toeristen, kondigde Macron aan. 'Het kost je dan 44 euro per keer per persoon om je te laten testen. Alles wat een beetje leuk is, wordt nu lastig', vertelt Bijlsma.

De speech van Macron draaide vooral om de vaccinatiebereidheid te vergroten. 'Hij wil het aanjagen. Er komen allerlei maatregelen om dat te doen.' De speech blijkt ook effect te hebben, volgens Bijlsma. 'Bijna een miljoen Fransen hebben een afspraak gemaakt om zich te laten vaccineren.'

Barbezoekers aanschouwen de toespraak van Macron, waarin hij aankondigt dat het land een verplichte gezondheidsverklaring gaat invoeren.
Barbezoekers aanschouwen de toespraak van Macron, waarin hij aankondigt dat het land een verplichte gezondheidsverklaring gaat invoeren. (EPA)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen