
Het statement van de Amerikaanse president komt als reactie op de massale protesten tegen het Cubaanse regime. 'Het land is compleet aan het verpauperen. Voor het eerst sinds 1959 is het volk massaal de straat opgegaan. Het wordt tijd dat ze daar luisteren naar de mensen', zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.
Voortzetting oude regime
Waar eerst werd gedacht dat president Díaz-Canel voor ontspanning in het land zou zorgen, lijkt nu het tegenovergestelde te gebeuren. Hammelburg: 'Het is een voortzetting van het oude regime. Ik vind hem zelfs meer op Fidel lijken, dan op Raúl Castro, die nog iets van een redelijk kantje had. Het is onbegrijpelijk dat deze man en zijn regering niet door de knieën gaan. Dan is het probleem in één keer opgeheven, en kan het land zakendoen met de Verenigde Staten.
Luister terug | 'Nieuwe Cubaanse grondwet is nog doordrenkt met socialistische taal'
Geen inkomsten
Dat de Cubanen juist nu demonstreren heeft volgens Hammelburg te maken met de huidige staat van de economie: 'Het land moet het hebben van toerisme, omdat het sinds de val van de Berlijnse Muur geen steun meer vanuit Moskou ontvangt. Door de pandemie vallen die inkomsten weg, en ook de suikeroogst is mislukt. Er zijn eigenlijk helemaal geen inkomsten meer.'
Andere aanpak
In zijn statement slaat Biden een andere toon aan dan zijn voorgangers. 'Hij heeft het niet over dictatuur Cuba, maar autocratie Cuba. Duidelijk een teken dat hij wil uitstralen dat met hem wel te praten valt', aldus Hammelburg. Het is een compleet andere aanpak dan die van zijn voorganger Donald Trump, onder wiens leiding de spanningen juist hoog opgelopen waren.
Zie ook | De Wereld Podcast