Internationaal19 jul '21 10:56Aangepast op 19 jul '21 12:16

Spyware Pegasus wereldwijd ingezet tegen journalisten en activisten

Auteur: BNR Webredactie

Uit een onderzoek naar een groot datalek blijkt dat journalisten, advocaten en mensenrechtenactivisten wereldwijd zijn gehackt door autoritaire regimes met behulp van de spyware Pegasus. Dat meldt The Guardian. Met behulp van de software van de Israëlische ontwikkelaar NSO Group kan stiekem worden gefilmd, kunnen telefoongesprekken worden opgenomen en berichten worden gekopieerd vanaf de smartphone van de doelwitten. De software is volgens NSO Group enkel bedoeld om te gebruiken tegen terroristen en criminelen.

Zondag werd onthuld dat uit het onderzoek dat gegevens van ruim 180 journalisten werden gevonden. Deze werken voor onder andere Financial Times, CNN, the New York Times, France 24, the Economist, Associated Press and Reuters.

Luister ook | Pegasus: wat we wel en niet weten

Pegasus

Het onderzoek werd uitgevoerd door de Guardian in samenwerking met zestien andere journalistieke organisaties. Uit het onderzoek blijkt dat de hacking software Pegasus door het Israelische NSO Group werd verkocht aan autoritaire regimes. Die regimes hebben de software op hun beurt gebruikt om mensenrechtenactivisten, journalisten en advocaten wereldwijd te hacken.

De malware Pegasus kan zowel iPhones als Androidtoestellen infecteren. Daarna is het mogelijk voor de aanvallers om berichten, foto's en e-mails te verkrijgen en om gesprekken op te nemen en in het geheim de microfoons te activeren.

50.000 telefoonnummers

Het datalek zelf bevat een lijst van meer dan 50.000 telefoonnummers die worden geïdentificeerd als doelwitten door de klanten van NSO sinds 2016. De aanwezigheid van een telefoonnummer in de lijst onthult niet of de persoon in kwestie ook daadwerkelijk het doelwit was van een aanval. Toch geloven onderzoekers dat de data toonaangevens is voor de potentiële doelwitten van de klanten van NSO die werken voor overheden en mogelijke surveillance voorbereiden.

De laatste technologische vooruitgang van de technologie van NSO kunnen telefoons worden gehackt via zogenaamde 'zero-click attacks'. Dat betekent dat hun toestel kan worden gehackt zonder dat de eigenaar van de telefoon ergens op moet klikken of ageren. Daarnaast kunnen de klanten van NSO door toegang tot de GPS- en andere hardware sensoren in de telefoon ook met precisie de de locatie van hun doelwitten bepalen.

(Mika Baumeister Unsplash)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen