Internationaal21 jul '21 06:53Aangepast op 21 jul '21 10:06

Frankrijk voert gezondheidspas in

Auteur: BNR Webredactie

Frankrijk voert vandaag een gezondheidspas in die laat zien dat de houder volledig is ingeënt, negatief is getest of recent is hersteld van corona. Deze pas is in eerste instantie nodig voor grote evenementen en culturele instellingen. Vanaf 1 augustus gaat die gezondheidspas ook gelden voor de camping.

(ANP Jonas Roosens)

Luister terug | Frankrijk voert verplichte gezondheidspas in

'Het gaat hard'

De afgelopen 24 uur waren er 18.000 nieuwe besmettingen, volgens het Franse ministerie van Gezondheid ging het niet eerder zo hard. 'Het gaat inderdaad hard hier', zegt Frankrijk-correspondent Eveline Bijlsma.

Passe sanitaire

'De pas is een bewijs dat je bent ingeënt, en voor die gezondheidspas moet minimaal één week geleden die tweede prik gezet zijn van Pfizer, Moderna of AstraZeneca. Voor Janssen geldt 4 weken. Dat kan ook zijn een negatieve PCR- of antigeentest zijn van maximaal 48 uur oud, of een bewijs dat je onlangs bent hersteld van Covid. Dat kun je laten zien met een positieve PCR-test die minimaal 2 weken oud moet zijn en maximaal 6 maanden - dat kan met de uitslag van de GGD, het gele boekje of de coronacheck-app. Die kunnen mensen gewoon in Frankrijk laten zien. Onze QR-code werkt in Frankrijk.'

Vanaf 1 augustus gaat die gezondheidspas ook gelden voor de camping, die moet je dan één keer laten zien. Vanaf vandaag geldt de pas voor culturele instellingen waar meer dan 50 mensen binnen zijn - theaters, bioscopen en musea en pretparken,. Dat gaat ook gelden voor toeristen en iedereen die ouder is dan 18 en die niet is gevaccineerd.

Uiteenlopende reacties

De Fransen reageren uiteenlopend op de maatregelen van Macron. 'De Fransen zijn vrij volgzaam', zegt Bijlsma. 'Het mondkapje is niet meer verplicht op straat, toch doen ze het. Er is ook verzet tegen de passe sanitaire en de regering maakt zich daar zorgen over. Op 14 juli gingen de mensen de straat op, dat waren er 19.000, maar afgelopen zaterdag waren dat er 114.000. Parlementsleden worden bedreigd, het partijkantoor van de voorzitter van Tweede Kamer is belaagd, afgelopen zaterdag waren er ook kopstukken van de Gele Hesjes-beweging aanwezig.'

Volgens Bijlsma is duidelijk dat de regering zich daar zorgen over maakt omdat sommige aangekondigde sancties deels teruggedraaid worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen