Internationaal21 jul '21 17:37

Duitsland geeft honderden miljoenen noodhulp watersnoodramp

Auteur: BNR Webredactie

De door overstroming getroffen gebieden in Duitsland krijgen 400 miljoen euro aan noodhulp. Het geld is voor het herstel van de ergste structurele schade aan gebouwen en gemeentelijke infrastructuur.

Hiermee kan begonnen worden met de wederopbouw, zegt minister van Financiën Olaf Scholz. De deelstaten stellen tot 200 miljoen euro beschikbaar. Dat bedrag wordt door de federale regering verdubbeld. Berlijn zal klaarstaat om meer hulp te leveren als dat nodig blijkt. 'Dit is een eerste begin. Het gaat om het verlenen van de eerste hulp, zoals het aankopen van noodaggregaten en het brengen van schoon water. Er is overal gebrek aan in de regio', vertelt Duitsland-correspondent Derk Marseille.

De schade in de regio is groot en grote gebieden zijn compleet verwoest. Aanvullend geld gaat er dan ook ongetwijfeld komen om de infrastructuur in de regio opnieuw op te bouwen, volgens Marseille. 'De infrastructuur, het landschap moet nu aangepast worden zodat als het water eraan komt, de gebieden voorbereid zijn op zoveel water. Eigenlijk moet je denken aan een compleet herstructureringsplan voor dit soort gebieden. Het geld is geen enkel probleem, zei de minister van Economische Zaken al. Die wil voorkomen dit zo'n ramp nog eens gebeurt', zegt Marseille.

170 doden

Er wordt nog gewerkt aan een aanvullend pakket van vermoedelijk miljarden euro's voor het herstel van de getroffen gebieden. Hoe hoog dat bedrag zal zijn, is nog niet bekend. Dat komt doordat de totale schade nog niet is vastgesteld. De overstromingen hebben op meerdere plekken enorme vernielingen aangericht. Er overleden zeker 170 mensen, onder wie vijf brandweerlieden.

Rech aan de Ahr in Duitsland.
Rech aan de Ahr in Duitsland. (EPA)

Gerelateerde artikelen