Internationaal22 jul '21 17:43

'Met CoronaCheck-app kan je wel nog reizen'

Auteur: BNR Webredactie

De provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel kleuren donkerrood op de kaart van coronagevallen in Europa. Dat betekent dat er bijzonder veel mensen positief zijn getest in de afgelopen twee weken. Andere Europese lidstaten kunnen naar aanleiding van de kaart strengere regels invoeren voor Nederlandse vakantiegangers.

De Europese organisatie ECDC (European Center for Disease Control) heeft donderdag de gegevens achter de kaarten bijgewerkt. Groningen stond al op het hoogste niveau en blijft daar staan. Zeeland, Limburg, Drenthe, Friesland en Flevoland blijven op rood staan. 'De kaart heeft vooral een informatief karakter', zegt EU-correspondent Stefan de Vries. 'Wie de CoronaCheck-app heeft, kan op dit moment gewoon door de hele EU reizen. Daar is het voor bedoeld. Zodat landen geen eigen regels gaan opleggen.' Op die manier zouden landen immers het vrije verkeer van personen in de weg staan.

Voor wie nog niet volledig is gevaccineerd is het wel moeilijker om te reizen. Dan kunnen landen en regio's zelf maatregelen invoeren. Daarom blijft het belangrijk om reisadviezen na te kijken per land of regio voor je op reis vertrekt. 'Er wordt zeker gecontroleerd op internationale luchthavens en treinstations. In Nederland is dat niet zo wanneer je uit een rood gebied komt.' Ook als je met de auto probeert te reizen, kan je aan de grens worden gecontroleerd. Zoals in bijvoorbeeld Frankrijk waar men gebruik maakt van steekproeven. 'Het is een enorme lappendeken die elke dag verandert.'

Lees ook | Liveblog Corona

Duitsland

Duitsland wil vrijdag Nederland en Spanje op de lijst van landen met een hoog risico zetten ten aanzien van de verspreiding van het coronavirus. Dit meldt de mediagroep Funke. Het zou betekenen dat mensen die uit Nederland en Spanje naar Duitsland reizen aan strengere beperkingen worden onderworpen zoals de verplichting een negatieve test mee te nemen. Duitsland past op vrijdagen de landenlijsten aan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen