Internationaal23 jul '21 12:49Aangepast op 23 jul '21 13:18

Waarom Boris Johnson na twee jaar nog steeds onverminderd populair is

Auteur: BNR Webredactie

Morgen is het twee jaar geleden dat Boris Johnson zijn intreden deed in Downing Street 10. Ondanks aanhoudende kritiek, blijft de premier in eigen land onverminderd populair.

(PA)

Luister terug | Vijf jaar Brexit - wat is de balans?

Die populariteit heeft alles te maken met de Brexit. Johnson werd destijds gekozen met de slogan 'Get Brexit Done', en die klus heeft hij toch maar mooi geklaard, is de perceptie van veel Britten. En daarmee gaat hij ook de geschiedenisboeken halen, zegt correspondent Lia van Bekhoven. 'Dat hij een belangrijk deel van het akkoord nu al weer open wil gooien, daar zitten de kiezers niet mee.'

Onkunde

Tegelijkertijd blijven de verhalen over Johnsons fouten en onkunde maar binnenstromen. Zo wordt hem verweten dat hij het land te laat op slot deed tijdens de coronapandemie, zodat er tienduizenden extra doden vielen. Ook zou hij mensen voortdurend misleiden. Maar volgens Van Bekhoven zien de kiezers hem als iemand die authentiek is en die bovendien toch maar heel snel een vaccinatieprogramma op poten wist te zetten, terwijl andere Europese landen nog tobden over welk vaccin ze zouden gaan gebruiken. Verder is er geen geloofwaardige oppositie, waardoor Johnson voor blijft liggen in de peilingen.

Autoritair gedrag

Wat opvalt is dat de autoritaire trekjes van Johnson zich steeds scherper gaan aftekenen. Er is bijvoorbeeld nu een wetsvoorstel in de maak dat inhoudt dat journalisten en klokkenluiders vervolgd moeten gaan worden als ze iets boven tafel hebben gekregen dat schadelijk kan zijn voor de staat of de regeringspartij. Tegelijkertijd hebben Kamerleden vorige week gestemd voor een wet die het recht op protesteren beperkt. En Johnson heeft plannen om stemmen moeilijker te maken door kiezers te verplichten een identiteitskaart mee te nemen. Dat zou vooral nadelig uitpakken voor mensen die niet op de regeringspartij willen stemmen.

Corruptie

Mocht Johnson op een gegeven moment toch ten val komen, dan komt dat niet door zijn autoritaire gedrag, denkt Van Bekhoven. 'Ik denk wel dat het gaat gebeuren door het feit dat Boris Johnson de regels die hij maakt en predikt, zelf niet naleeft.' Een tweede dat hem zou kunnen opbreken is de vriendjespolitiek, de corruptie binnen de Conservatieve Partij.

Luister ook | Oud-adviseur doet boekje open over Boris Johnson


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen