Internationaal27 jul '21 09:30Aangepast op 27 jul '21 10:23

VS houdt Nederlanders langer tegen

Auteur: BNR Webredactie

Ben je van plan om te gaan roadtrippen door de Verenigde Staten of een stedentripje naar New York City, dan heb je geduld nodig. De VS blijft voorlopig dicht voor toeristen uit Nederland en andere Schengenlanden. Door de deltavariant wil de VS de regels niet versoepelen voor toeristen uit het Schengengebied.

Europese landen hadden juist aangedrongen op versoepelingen en hebben in juni de grenzen voor Amerikaanse reizigers onder voorwaarden heropend. 'Merkel vroeg Biden er nog naar, toen ze op bezoek was. Ook andere Schengenlanden voerden de druk op (...). Dit is wel echt heel slecht nieuws voor toeristen uit Nederland, luchtvaartmaatschappijen die ook druk uit oefenden en hotels in de VS die de internationale toeristen nodig hebben', vertelt Jan Postma, correspondent in de VS.

Nederlanders in de VS zitten vast

Daarnaast is het ook problematisch voor Nederlanders die in de VS verblijven, maar geen Amerikaans paspoort of een zogeheten 'green card' hebben. 'Als zij alleen een visum hebben, zitten zij ook min of meer vast. Je mag Amerika dan wel uit, maar je komt het land niet meer in. Behalve als je twee weken in een derde land gaat zitten, dus een niet-Schengenland', volgens Postma. Tot minimaal 21 augustus gelden de reisbeperkingen.

'Maar er klonk niet veel optimisme in hoe ze dat vertelden', hoorde de Amerika-correspondent. 'Het hangt af van hoe de deltavariant zich ontwikkelt. Ook in de VS houdt die variant huis. Vooral in gebieden waar mensen geen trek hebben in het vaccin. Dat is vooral in het zuiden en het midden van de VS. Daarom wil het land eerst zien hoe dit zich ontwikkelt en het onder controle hebben, voordat ze weer internationale bezoekers toelaten.'

Amerikanen wel naar Europa

Toch is het volgens Postma wrang dat Amerikanen wel naar Europa mogen reizen, maar Europeanen niet naar de VS. 'Zij gaan lekker op vakantie naar Griekenland, Frankrijk en alle andere mooie plekken. Of ze gevaccineerd zijn of niet maakt ook niet uit. Maar andersom wil de VS het dus niet hebben. Terwijl iemand uit 'brandhaard' Florida wel heel Amerika door mag vliegen', aldus Postma.

Gerelateerde artikelen