Internationaal28 jul '21 09:57

Verenigd Koninkrijk heft quarantaine spoedig op

Auteur: BNR Webredactie

Binnenkort kunnen we mogelijk weer naar het Verenigd Koninkrijk zonder dat we in quarantaine hoeven. Britse ministers vergaderen vandaag over het openen van de deuren voor reizigers uit Europa en de VS. Voorwaarde: je moet wel volledig gevaccineerd zijn. Op dit moment geldt er nog een quarantaineplicht.

Luister terug | Waarom Boris Johnson onverminderd populair is

Gedoe en geld

Volgens correspondent Lia van Bekhoven gaat het Britse kabinet besluiten dat mensen die volledig gevaccineerd zijn niet meer in quarantaine hoeven. 'Tot nu toe moesten alle reizigers uit de EU in zelfisolatie. Dat was een hoop gedoe en kostte veel geld, naar verwachting is dat vanaf volgende week niet meer nodig omdat de Britse regering het Nederlandse prikprogramma accepteert.'

Voorlopig gaat het alleen om reizigers naar Engeland, van de overige delen van het Verenigd Koninkrijk is het nog niet bekend.

Luister terug | Oud-adviseur doet boekje open over Boris Johnson

Volgens Van Bekhoven was het werken met kleurcodes te ingewikkeld, veranderde het te vaak en veroorzaakte het verwarring en boosheid. Toen Frankrijk opeens van kleur verschoot, moesten veel Britse toeristen alsnog in quarantaine, wat weer tijd en additionele kosten met zich meebracht.

Corona voorbij

Opmerkelijk volgens Van Bekhoven: 'Als je de Britse kranten leest is corona nagenoeg voorbij. Een minister zei zelfs dat het een kwestie van tijd is voor we helemaal geen last meer van corona hebben. De stemming in het Verenigd Koninkrijk is dat we de langste tijd hebben gehad. Tot ieders verbazing is het aantal besmettingen sinds Freedom Day een week geleden gekelderd, gedaald met een derde.'

'Niemand begrijpt waarom dat zo snel gaat. Is het de hittegolf? de scholen die gesloten zijn? Of zijn het de mensen die nog steeds mondkapjes dragen in het openbaar vervoer en in winkels en afgesloten ruimten? Wel zeker is dat het tijdelijk zal zijn, niemand verwacht dat deze trend doorzet.' Inderdaad kan het tot twee weken na een versoepeling duren voordat besmettingen weer oplopen.

Luister terug | Freedom Day in het VK

Gerelateerde artikelen