Internationaal29 jul '21 07:10

Senaat stemt in met Biden's infrastructuur-plannen

Auteur: BNR Webredactie

Een meerderheid van de Amerikaanse Senaat heeft ingestemd met een enorm pakket van grofweg 1 biljoen dollar (zo'n 844 miljard euro) aan investeringen in de vaak verouderde infrastructuur. Het plan werd aangenomen met 67 stemmen voor en 32 stemmen tegen, nadat alle 50 Democratische en 17 Republikeinse senatoren ermee instemden. 'Biden is lyrisch, maar moet nog veel hordes nemen', zegt Amerika-correspondent Jan Postma.

Luister terug | Infrastructuurplan Biden maakt goede kans

'Biden is lyrisch, hij moet dit plan erdoor krijgen want het is een belangrijke eerste stap. Maar er volgen nog meer hordes, het wordt een heel proces en kan lang duren.' Op hoofdlijnen zijn de Democraten en Republikeinen er in de Senaat uit en dat is bijzonder: 'Normaal doen Republikeinen niet graag mee met Biden, ook Mitch McConnell is overstag.'

Geen gelopen race

Toch wil Postma het nog geen deal, laat staan een gelopen race noemen. Over elk deelonderwerp zal immers nog stevig gedebatteerd worden en elke senator wil voor zijn of haar eigen staat het maximale eruit halen. En als de Senaat eruit is, gaat het plan weer naar het Huis van Afgevaardigden. Dar hebben de Democraten weliswaar een meerderheid, maar volgens Postma slijpt de progressieve vleugel van de Democraten de messen al.

De Cijfers

Een bedrag van 110 miljard dollar wordt gereserveerd voor wegen en bruggen, 73 miljard gaat naar het elektriciteitsnetwerk, 66 miljard is bedoeld voor het spoornetwerk, 65 miljard voor internettoegang, 55 miljard voor schoon drinkwater, 50 miljard gaat naar het milieu, 39 miljard naar het openbaar vervoer (ov) en 25 miljard dollar is bedoeld voor vliegvelden, maakte het Witte Huis bekend. De helft van de grofweg 1 biljoen dollar komt uit het federale budget.

Gerelateerde artikelen