Internationaal31 jul '21 15:28

Turkije strijdt nog tegen branden in populaire vakantiegebieden

Auteur: BNR Webredactie

De Turkse hulpdiensten proberen nog steeds om enorme natuurbranden onder controle te krijgen. Minister van Landbouw Bekir Pakdemirli zei dat er nog tien branden woeden, waarvan zich er drie bevinden in de onder toeristen populaire provincie Antalya. Daar moesten deze week ook meerdere Nederlandse vakantiegangers worden geëvacueerd.

(AP)

Hotels ontruimd

Van de 98 branden die sinds woensdag zijn uitgebroken, zouden er inmiddels 88 onder controle zijn. Er woeden onder meer hevige branden in zuidelijke gebieden bij de Middellandse Zee. Er moesten hotels worden ontruimd en toeristen zijn soms met boten in veiligheid gebracht.

Het blussen verloopt soms moeizaam, onder meer door de harde wind. In de plaats Kepezbeleni in Antalya gingen tientallen huizen in vlammen op. 'Weersomstandigheden maken het lastig het vuur onder controle te krijgen', zei gouverneur Volkan Hulur volgens staatspersbureau Anadolu.

Dodental

Het dodental door de branden is inmiddels opgelopen van vier naar zes. Brandweerlieden vonden de laatste twee lichamen zaterdag tijdens bluswerkzaamheden in de zuidelijke provincie Antalya.

Rusland

President Recep Tayyip Erdogan belde zaterdag met zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin en bedankte hem voor de hulp bij de strijd tegen het vuur. Rusland heeft inmiddels vijf blusvliegtuigen en meerdere helikopters gestuurd. Turkije heeft zelf duizenden manschappen ingezet om de branden te blussen.

Extreme hitte

De komende dagen wordt extreme hitte verwacht in kustgebieden. Dan kan de temperatuur boven de 40 graden uitkomen. Ook delen van Zuid-Europa worden ondertussen geteisterd door hoge temperaturen en bosbranden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen