Internationaal3 aug '21 11:25

Meer Afghanen mogen Amerikaans visum aanvragen

Auteur: BNR Webredactie

Meer Afghanen die in levensgevaar zijn door de opstomende Taliban kunnen een Amerikaans visum aanvragen. Dat maakte de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken bekend. Het zou gaan om tienduizenden Afghanen die hiervoor in aanmerking komen. Maar het aanvragen van een visum is nog niet zo eenvoudig, zegt Amerika-correspondent Jan Postma.

Het gaat om mensen die de Amerikanen hebben geholpen en nu vanwege de Taliban in levensgevaar zijn, weet Postma. 'De Taliban kan wraak nemen, en dat doen ze ook. Ontvoeringen en liquidaties vinden in Afghanistan regelmatig plaats. Tot nu toe lieten de Amerikanen deze mensen in de kou staan.'

Er was al een eerdere regeling voor een groep medewerkers die langer van twee jaar voor de Amerikanen had gewerkt en direct gevaar liep, maar nu is er een uitgebreidere regeling. 'Medewerkers van ngo's, tolken en anderen die korter dan twee jaar of indirect voor de Amerikanen hebben gewerkt komen nu ook in aanmerking voor een Amerikaans visum voor zichzelf en hun gezin,' meldt de correspondent.

Gevaarlijk en kostbaar

Het is lastig te zeggen of de nieuwe regeling alle problemen oplost. Postma: 'Als je het visum wil krijgen, moet je eerst een gevaarlijke reis maken naar de grens of naar een vliegveld. Sommige vliegvelden zijn dicht vanwege aanvallen van de Taliban. Daarnaast moet je geld hebben, omdat je je visum aan moet vragen in een derde land. Reis en verblijf zijn voor eigen rekening. Ook is het invullen van de formulieren niet eenvoudig, waardoor sommigen hier juridische hulp voor nodig hebben.'

Flinke gok

Aangezien het een jaar kan duren voor je daadwerkelijk een visum ontvangt, moet je een behoorlijke reserve hebben. 'Mensen moeten al die tijd met hun gezin in het buitenland wachten, zonder de zekerheid dat ze het visum daadwerkelijk krijgen. Al met al is het een flinke gok,' stelt Postma.

Luister terug | Europa wacht nieuwe stroom Afghaanse vluchtelingen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen