Internationaal10 aug '21 09:04Aangepast op 10 aug '21 11:14

Duitsland bepaalt coronastrategie voor dit najaar

Auteur: BNR Webredactie

De Duitse deelstaten bespreken vandaag de coronastrategie voor dit najaar. De grote vraag die op tafel ligt is of mensen die zich niet laten vaccineren benadeeld mogen worden ten opzichte van mensen die wel tegen corona zijn ingeënt. Onder meer een strengere testplicht moet een nieuwe lockdown voorkomen.

Armin Laschet (CDU) premier van Noordrijn-Westfalen en partijleider bij de landelijke verkiezingen
Armin Laschet (CDU) premier van Noordrijn-Westfalen en partijleider bij de landelijke verkiezingen (Hollandse Hoogte / dpa Picture-Alliance)

'Als je naar de harde cijfers kijkt gaat het helemaal niet zo goed', zegt Duitsland-correspondent Derk Marseille. '47 procent van de besmettingen valt in de leeftijd van 15 tot 34 jaar waar weinig mensen zijn ingeënt. Ook laten maar 75.000 mensen per dag zich inenten. Een groot deel in Duitsland wil zich gewoon niet laten vaccineren.' Wat wel voor Duitsland spreekt is dat er voldoende capaciteit is op de intensive cares. 'Dus denken ze hier nu wel na over wat ze nu als belangrijkste getal moeten gaan hanteren', legt Marseille uit.

Lees ook | Duitsland versoepelt inreisregels voor Nederlanders

Maatregelen

De Duitse krant Der Tagesspiegel heeft het ontwerp voor de plannen van de overheid al ingezien. 'Dat is wel heftig hoor. Voor mensen die zich niet laten vaccineren wordt het bijna onmogelijk om nog de deur uit te gaan zonder je te laten testen. Nu worden er wel overal mogelijkheden aangeboden om je te laten testen.'

Der Tagesspiegel heeft het ontwerp gelezen wat de Duitse overheid wil doen. 'Dat is wel heftig hoor', aldus Marseille. 'Voor mensen die zich niet laten vaccineren wordt het bijna onmogelijk om nog de deur uit te gaan zonder je te laten testen. Nu worden er wel overal mogelijkheden aangeboden om je te laten testen.'

Verkiezingscampagne

De Duitsers gaan op 26 september naar de stembus. In de verkiezingscampagne is dit dan ook het grote thema. 'Wordt er een vaccinatieplicht opgelegd? Dat willen ze niet, maar in de praktijk komt het er wel op neer dat je je elke dag moet laten testen als je je niet laat vaccineren.' Ondertussen roept Armin Laschet, de kanselierskandidaat voor de CDU en premier van Noordrijn-Westfalen, op om met alle deelstaten één lijn te hanteren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen