Internationaal11 aug '21 17:00

CU: Nederland heeft nazorgplicht voor Afghanistan

Auteur: BNR Webredactie

Nederland zet voorlopig geen uitgeprocedeerde asielzoekers uit naar Afghanistan. D66 en ChristenUnie pleitten daar gister al voor. Volgens demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol is de situatie in het land te slecht voor uitzettingen.

Dat is nogal een draai van het kabinet, aangezien er vorige week nog een brief aan de Europese Commissie werd gestuurd met daarin het verzoek om uitzettingen door te laten gaan.

Volgens Don Ceder, Kamerlid voor de ChristenUnie (CU), was dit verzoek een fout. Samen met enkele andere partijen heeft de CU gevraagd om een nieuwe risico-taxatie, een nieuw ambtsbericht en een vertrekstop. Vandaag ontvingen zij een brief waarin alle punten werden gehonoreerd.

Oude feiten

'Het ministerie heeft waarschijnlijk gedacht dat mensen niet moeten denken dat de Afghanen in Nederland kunnen blijven. Daarom moest de schijn worden opgehouden dat het veilig genoeg is om terug te keren. Dit hebben ze gedaan op basis van oude feiten, gebaseerd op een andere situatie,' zegt Ceder.

Nazorgplicht

Inmiddels is de situatie in Afghanistan volgens de Amerikanen zo slecht dat de hoofdstad Kabul over 90 dagen al ingenomen kan zijn door de Taliban. Ceder: 'Ik denk dat we ons moeten inspannen om te zorgen dat Kabul niet valt. Elk land dat heeft geprobeerd Afghanistan te helpen heeft een nazorgplicht. Het zou verschrikkelijk zijn als Kabul valt en we moeten er alles op zetten dat het land veilig en stabiel wordt en blijft.'

Luister terug | Steeds meer Afghaanse tolken vragen asiel aan


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen