Internationaal16 aug '21 08:07

Kritiek op vertrek van Amerikanen uit Afghanistan

Auteur: BNR Webredactie

De Taliban hebben de overwinning uitgeroepen in Afghanistan in een verklaring vanuit het presidentiële paleis in Kabul. Dit nadat ze zondag de hoofdstad voor een groot deel onder controle hadden gekregen, net als de rest van het land. President Ashraf Ghani vluchtte gisteren uit zijn land en heeft erkend dat de Taliban hebben gewonnen.

De Taliban hebben gemeld dat mensen die de hoofdstad willen verlaten daarvoor de gelegenheid krijgen en dat er geen wraakacties zullen volgen als de macht volledig is overgenomen. BNR-buitenlandcommentator Bernard Hammelburg gelooft daar niets van. 'Ik denk dat er toch een klopjacht zal worden gemaakt op die mensen. In de ogen van de Taliban en veel andere Afghanen zijn de Westerse landen nooit bevrijders of bondgenoten geweest, maar bezetters. Iedereen die met de bezetter heeft meegewerkt, wordt gezien als collaborateur.'

Sharia

Een woordvoerder van de Taliban zei zondag tegen nieuwszender Al-Jazeera dat ze de communicatielijnen die ze hebben met verschillende landen willen uitbreiden. Ze zouden niet willen dat Afghanistan geïsoleerd raakt. De woordvoerder vraagt alle landen en organisaties om met de Taliban aan tafel te gaan zitten, en de problemen die ze hebben snel op te lossen. Volgens hem zal de groep de rechten van vrouwen en minderheden en de vrijheid van meningsuiting respecteren, maar binnen de context van de sharia, het islamitische gewoonterecht.

Lees ook | Liveblog: Taliban claimen in het presidentiële paleis de overwinning

Ruim 60 landen vragen de Taliban de grenzen open te houden. Ze willen dat mensen die weg willen uit Afghanistan daarvoor de kans krijgen. Op dit moment vliegen er alleen militaire vliegtuigen, maar het is de bedoeling dat de commerciële vluchten ook weer op gang gaan komen. Verschillende buitenlandse media melden dat er mensenmassa's richting het vliegveld van Kabul trekken.

Blinken's boodschap

De machtsovername van de Taliban is echt begonnen toen de Amerikanen zich vrij halsoverkop uit het land terugtrokken. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken kreeg daarover kritische vragen in een interview op CNN. Hij krijgt onder meer voor de voeten geworpen dat president Joe Biden een maand geleden nog stelde dat het allemaal zo'n vaart niet zou lopen.

Amerika-correspondent Jan Postma: 'Blinken heeft geen sterke boodschap. Het Witte Huis legt uiteindelijk de schuld bij voormalig president Donald Trump, vanwege zijn deal met de Taliban. Door de kans op aanslagen door de Taliban moest Amerika de troepen wel terughalen, zo wordt gezegd.'

Onderschat

De grote vraag is hoe de inlichtingendiensten en Biden zo enorm konden onderschatten hoe snel de Taliban zouden oprukken, zegt Postma. 'Het Pentagon had het over maanden, dat bleken dagen. Afghaanse troepen zijn gedemoraliseerd en missen de Amerikaanse ondersteuning. Ze geven zich over in plaats van te vechten, terwijl van Bush tot Biden alle Amerikaanse presidenten verteld hebben hoe goed het ging in Afghanistan.' Volgens Postma is de aftocht van de Amerikanen verprutst door wishful thinking.

Luister terug | 'Miljoenen Afghanen wachten hun lot af'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen