Internationaal16 aug '21 09:02

Militaire vakbond gaat kabinet aanklagen wegens wanbeleid

Auteur: BNR Webredactie

Volgens minister van Defensie Ank Bijleveld is met alle Afghaanse tolken contact die op de lijst staan om in aanmerking te komen voor opvang in Nederland. Er is nu een Nederlands vliegtuig onderweg naar Kabul. Dat is ruim onvoldoende volgens Anne-Marie Snels, oud-voorzitter van de militaire vakbond AFMP.

(Hollandse Hoogte / AFP / Shakib Rahmani)

'We hebben geen flauw idee om hoeveel mensen het precies gaat en wie er precies mee mogen. Wel weten we dat het bij de EUPOL-missie om ruim twintig tolken gaat en dat drie van hen te horen hebben gekregen dat ze mee mogen. Dat betekent dus een heleboel nog niet,' meldt Snels.

Het probleem is dat er geen inzicht wordt verschaft in de precieze aantallen mensen die geëvacueerd moeten worden. Snels: 'We krijgen via de lijnen van politie en justitie geen inzicht in om hoeveel mensen het precies gaat. Een groepje vrijwilligers is al weken bezig om zelf een lijst aan te leggen, die overigens wel bestaat. Op een of andere wonderbaarlijke wijze roept dit kabinet steeds dat uit veiligheidsoverwegingen geen aantallen worden prijsgegeven. Dat is echt bullshit, dat heeft helemaal niets met veiligheid te maken. Het betekent dat ze onder de pet houden om hoeveel mensen het precies gaat, om zo min mogelijk verantwoording te hoeven afleggen'

Luister terug | Kritiek op vertrek Amerikanen uit Afghanistan

Onveilig

Volgens de oud-voorzitter gaat het niet alleen om tolken, maar om veel meer mensen. 'Iedereen die voor Nederland heeft gewerkt is onveilig. Dat blijkt ook uit het gedrag van de Taliban: enkele weken geleden vermoordden zij een Afghaanse kok die voor de Franse troepen werkte. Als je voor een Westers land hebt gewerkt, ben je volgens de Taliban een verrader en zullen ze je nietsontziend vermoorden.' Ondertussen is Nederland het enige land dat alleen tolken opneemt, in tegenstelling tot het ruimhartiger beleid van andere landen.

Wanbeleid

Zo staan veel mensenlevens op het spel, stelt Snels. Er ligt daarom een aanklacht tegen het kabinet klaar voor het niet nakomen van de zorgplicht voor oud-werknemers en wanbeleid. 'De aanklacht richt zich op de beveiligers, die volgens Europese afspraken wel degelijk tot een vervolgde groep behoren, en Nederland is het enige land dat hen weigert mee te nemen. We hebben tegen de Staat gezegd: dat zijn oud-werknemers van jullie en daarom hebben jullie een zorgplicht.'

Lees ook | Liveblog: Landen vragen Taliban grenzen open te houden


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen