Hammelburg was aan het begin van de missie in Afghanistan, en zag hoe het Afghaanse leger getraind werd. 'Ruim tachtig procent van de bevolking is analfabeet, dus velen konden niet de basale dingen doen als op een kompas of op een kaart kijken. Je kon zien aankomen dat op het moment dat het serieus werd, dat dat mis zou gaan.'
Biden
De Amerikaanse president Biden zei maandagavond in een toespraak dat de Amerikaanse aanwezigheid in Afghanistan alleen te maken had met terreurbestrijding, en niet met met het bouwen van een land. Toch is de afgelopen twintig jaar op verschillende manier geprobeerd om westerse manier van denken en regeren op te leggen. 'Naïef', zegt Hammelburg. 'Ik was echt niet de enige die dit heeft gezegd. 'We will bring them peace and democracy' is een verwerpelijk uitgangspunt'.
Luister terug | Defensie: meerdere vluchten naar Kabul
Luitenant-kolonel Mirjam Grandia is docent internationale veiligheidsstudies aan de Nederlandse Defensie Academie en is twee keer als militair in Afghanistan geweest. Ze schreef een boek over de besluitvorming destijds. Volgens Grandia was de missie zeker niet zinloos. 'Ik denk nog steeds dat we, tijdelijk, plaatselijk, een verschil hebben kunnen maken. Maar we zien nu dat het inderdaad tijdelijk was en niet duurzaam, en er zijn vraagtekens te zetten bij de politieke argumenten achter de missie. Wie zijn wij om een bepaald land te creëren en met welke waarden? De internationale gemeenschap zou lessen moeten trekken over de maakbaarheid van een samenleving, zegt Grandia. 'Militaire successen kunnen alleen tot stand komen als er ook een politiek succes is'.
Luister terug | Kritiek op Joe Biden zwelt aan
Volgens Hammelburg gaat het vergelijk met Vietnam op verschillende manieren gelijk op. 'Dat ging ook over een waanidee: het communisme moest worden verslagen. Dit gaat over een ander waanidee: het terrorisme verslaan. Dat lukt niet, zeker niet in één, ver weg gelegen land'.