Internationaal17 aug '21 06:51Aangepast op 17 aug '21 07:09

Kritiek op Joe Biden zwelt aan

Auteur: BNR Webredactie

Hoewel de Amerikaanse president in zijn toespraak heeft gezegd geen spijt te hebben van de snelle Amerikaanse aftocht uit Afghanistan, zwelt de kritiek aan: had hij de snelle opmars niet zien aankomen? 'De storm is nog niet gaan liggen, er zijn veel boze reacties', zegt Amerika-correspondent Jan Postma.

(Hollandse Hoogte / AFP)

Kritiek

'Biden vertelde waarom de VS weg moesten, maar dat is niet belangrijk, dat weten de Amerikanen ook wel.' Volgens Postma is er veel kritiek op het feit dat de Amerikanen de snelle opmars van de Taliban niet hebben zien aankomen. 'Hij zei dat hij niet anders kon, dat hij wel eerder wilde evacueren, maar dat de Afghaanse regering dat niet wilde.' En dat laatste komt Biden op stevige kritiek te staan: waarom nam hij niet meer de regie in handen?

Luister ook | Luchtbrug opgezet tussen Nederland en Afghanistan

Om de zaak verder te verergeren: anonieme bronnen uit het Pentagon zeggen dat wel degelijk duidelijk was dat de Taliban aan een snelle opmars zouden beginnen. 'Biden praat er gemakkelijk overheen.' Intussen is de luchthaven van Kabul weer gedeeltelijk open, is een Duits militair toestel geland en druppelen berichten binnen over afrekeningen van de Taliban met hun tegenstanders.

Luister ook | Liveblog Afghanistan

Versoepeling inreisprocedure Afghanen

Het kabinet versoepelt de procedure waarmee Afghanen die voor Nederlanders werken of werkten naar Nederland worden gehaald. Dat schrijven de demissionaire ministers Kaag en Bijleveld en staatssecretaris Broekers-Knol aan de Tweede Kamer. Ook laten de bewindslieden weten dat Nederland breid is Afghaanse medewerkers van de EU-delegatie in Kabul op te nemen, en NAVO-personeel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen