Internationaal17 aug '21 07:06Aangepast op 17 aug '21 09:56

Brussels ultimatum Polen verlopen

Auteur: BNR Webredactie

Gisteren verliep het ultimatum dat de Europese Commissie had gesteld aan de Poolse regering. Brussel eiste voor middernacht een toezegging dat Polen gehoor geeft aan de uitspraken van het Europese Hof van Justitie over de tuchtkamer voor Poolse rechters. Inmiddels heeft de Poolse regering toegezegd de kamer te zullen ontmantelen.

(Flickr / Sebastian Bertrand)

Luister ook | Chaos in Pools parlement door nieuwe mediawet

'De tuchtkamer functioneert nog steeds, er is helemaal niets veranderd', zegt correspondent Ekke Overbeek vanuit Polen. 'De Poolse regering gedraagt zich alsof er nooit een vonnis van de Europese Commissie is geweest.' De vraag is nu of er sancties komen, de bal ligt volgens Overbeek bij Brussel.

Luister ook | Gaat de Poolse regering toegeven aan Brussel?

De Europese Commissie heeft de rechtszaak tegen Polen gewonnen, de Commissie kan het Hof van Justitie nu vragen om financiële strafmaatregelen. 'Wat ze ook kunnen doen', zegt Overbeek, 'is de goedkeuring van het herstelplan voor Polen vertragen, dat zijn miljarden en Polen heeft dat geld hard nodig.' Uitkering van de gelden is gekoppeld aan het respecteren door de EU-lidstaten van de rechtsstaat. In Polen wacht intussen iedereen in spanning af, zegt Overbeek. 'Iedereen verwachtte deze reactie van Polen, iedereen kijkt nu naar Brussel.'

Luister ook | Europees Hof doet uitspraak Poolse schending EU-regels

Update

De Poolse regering zegt de omstreden tuchtkamer voor Poolse rechters te zullen ontmantelen. Ook zal een motie worden ingediend om tijdelijke maatregelen te treffen waarmee lopende tuchtregelingen onmiddellijk worden opgeschort, zoals het Europees Hof van Justitie heeft bevolen, meldt persbureau Reuters.

Om middernacht liep een ultimatum voor Polen af in de langlopende strijd met de Europese Commissie over de rechtsstaat in de EU-lidstaat. Het dagelijks bestuur van de EU wil de schriftelijke toezegging dat de regering gehoor zal geven aan uitspraken van het EU-hof over de tuchtkamer voor rechters in het land. In Brussel kon de ontvangst van het Poolse antwoord nog niet worden bevestigd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen