Internationaal17 aug '21 09:02

Defensie: meerdere vluchten naar Kabul

Auteur: BNR Webredactie

Het ministerie van Defensie bevestigt tegenover BNR dat er vandaag meerdere vluchten naar Kabul gepland staan, maar wanneer die vertrekken en daar aankomen kan het ministerie nog niet zeggen. Het vliegveld is gisteravond heropend. Eerder kon het Nederlandse militaire vliegtuig niet landen omdat het vliegveld dicht was. Het Nederlandse toestel was onderweg om tolken, lokaal ambassadepersoneel en gezinnen te evacueren.

 EPA/STRINGER
EPA/STRINGER (EPA)

Volg ook | Liveblog Afghanistan

De Verenigde Staten sturen duizend extra militairen naar de Afghaanse hoofdstad Kabul, om zo de troepenmacht daar te vergroten naar 7000 mensen. Ze moeten helpen bij de nu nog onderbroken evacuaties. Het is de bedoeling dat ongeveer 30.000 personen in veiligheid worden gebracht, melden Amerikaanse media.

Luister ook | Luchtbrug opgezet tussen Nederland en Afghanistan

De Amerikaanse president legt weliswaar een groot deel van de schuld bij zijn voorganger Trump die een akkoord met de Taliban sloot, hij had zelf een nieuw akkoord kunnen uitonderhandelen, zegt hoofddocent Geopolitiek David Criekemans van de Universiteit Antwerpen. Volgens Criekemans heeft Biden onderschat hoe snel het zou gaan en greep hij niet in 'met chaos tot gevolg'.

'Geopolitieke gevolgen niet te overzien'

De geopolitieke gevolgen zijn volgens Criekemans niet te overzien. De hoogleraar zegt dat landen voortaan tweemaal zullen nadenken voor ze het westen vertrouwen. Ook zullen Rusland en China het westen aanwrijven dat het geen vrede kan bewerkstelligen. 'Het Afghanistan van vandaag is het Taiwan van morgen', die boodschap geeft China aan Taiwan waar het aanspraak op maakt en dat op de VS steunt voor militaire bijstand. 'Dit kan allerlei onbedoelde effecten hebben.'

Verkeerd beeld Afghanistan

Hoewel Joe Biden ontkent dat de interventie in Afghanistan 'nation building' was, zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg dat het meer de insteek was van de andere NAVO-landen, dan dat het een Amerikaans verhaal was. Hammelburg is het dan ook niet eens met Criekemans: 'De wens om te vertrekken dateert al uit de dagen van Obama, dit was een beslissing waar ze tien jaar over gedaan.' Je kunt niet Biden alle schuld geven, is de portee Hammelburg.

'We hebben een compleet verkeerde voorstelling van zaken. Want waar staat dat de hele Afghaanse bevolking tegen de Taliban is? De Afghaanse krijgsmacht in elk geval niet, die is meteen overgelopen.' Hammelburg: 'De gewone Amerikaan is dolblij, Biden sprak gisteren tegen zijn eigen volk, niet tegen het buitenland.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen