Internationaal17 aug '21 17:20

Kaag: Nederland heeft niet zitten slapen

Auteur: BNR Webredactie

Nederland heeft niet zitten slapen, maar is net zo ver als andere landen als het gaat om het evacueren van tolken en ander personeel uit Afghanistan. Dat zei demissionair minister Sigrid Kaag in een pittig debat over de Afghaanse situatie. Volgens haar is iedereen overrompeld door de opmars van de Taliban. Politiek verslaggever Thomas van Groningen volgt het debat.

(ANP BART MAAT)

De vragen die centraal staan zijn of we niet meer kunnen doen voor de mensen daar en hoe het kan dat we achteraan in de rij staan met het evacueren. Van Groningen: 'Daar komt niet echt een antwoord op. Er wordt gezegd dat we niet hebben zitten slapen, maar dat er beter had moeten worden gecommuniceerd over wat we allemaal hebben gedaan. Dat hebben andere landen wel gedaan, waardoor het in de publieke perceptie nu lijkt alsof zij veel verder zijn met het in veiligheid brengen van mensen die voor ze hebben gewerkt.'

Afghaans personeel dat op de ambassade werkte, zoals beveiligers, koks en schoonmaakpersoneel, zal waarschijnlijk ook naar Nederland mogen komen. De minister van Defensie geeft aan dat er in ieder geval duizend mensen naar Nederland komen, dat gaat om tolken en hun families. Dit zijn 273 tolken, waarvan er nu 111 met gezin in Nederland zijn aangekomen.

Overig personeel

Het andere personeel moet ook naar Nederland gehaald worden, omdat de meerderheid van de Tweede Kamer daarvoor heeft gestemd. 'Het probleem is alleen hoe zij op de luchthaven van Kabul moeten komen. Binnen Kabul is het al lastig om te reizen vanwege checkpoints van de Taliban, maar niet al het personeel woont in de hoofdstad. Het is de vraag hoe zij veilig naar de luchthaven kunnen komen,' aldus Van Groningen.

Kaag gaf in het debat aan dat de Amerikanen de broek aan hebben in Kabul: zij beveiligen de luchthaven en zonder hun hulp krijg je hier niets gedaan. 'Zij stuurden dan ook 6.000 militairen, terwijl wij er 61 sturen. Dat is nogal een verschil in aantallen. Het tempo waarop geëvacueerd zal worden, wordt bepaald door de Amerikanen,' zegt de politiek verslaggever.

Veel fouten

Het debat over Afghanistan wordt morgen vervolgd. Volgens Van Groningen kan van alle betrokken ministers worden gezegd dat ze fouten hebben gemaakt. 'Buitenlandse Zaken heeft de informatievoorziening niet op orde gehad, Defensie is pas veel te laat begonnen met het in kaart brengen van de tolken en Asielzaken was tot twee weken geleden nog bezig met hoe we mensen konden uitzetten naar Afghanistan.' Er zijn dus veel fouten gemaakt, maar het lijkt er niet op dat er politieke afrekeningen aan zitten te komen.

Luister terug | 'We hebben twintig jaar in een fantoom geloofd'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen