Internationaal18 aug '21 11:02

Kaag: eerste Nederlanders met twee evacuatievluchten vertrokken uit Kabul

Auteur: BNR Webredactie

De eerste Nederlanders zijn geëvacueerd uit de Afghaanse hoofdstad Kabul. Ze zijn onderweg naar Nederland. Dat liet demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag woensdag weten op Twitter. Om hoeveel Nederlanders het gaat is niet bekend. Ook andere details kon het ministerie nog niet geven.

Talibanwoordvoerder Zabihullah Mujahid
Talibanwoordvoerder Zabihullah Mujahid (AP Rahmat Gul)

Luister terug | Kaag: Nederland heeft niet zitten slapen

Weinig tijd

Volgens demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag was er te weinig tijd om de mensen in te laten stappen, zei ze vannacht bij RTL Nieuws. Nederland is voor het gebruik van de luchthaven van Kabul afhankelijk van de beveiliging van de Amerikaanse krijgsmacht, die de luchthaven in handen heeft. En daar is ontevredenheid over, zegt Kaag.

Volgens Kaag wordt er Europa-breed ook aan gewerkt dat Nederlanders meekunnen op vluchten van andere Europese landen. De situatie voor Afghanen die land willen ontvluchten, bijvoorbeeld de tolken die Nederland geholpen hebben, is nóg ingewikkelder. De VS laten op de luchthaven om veiligheidsredenen volgens Buitenlandse Zaken momenteel geen Afghanen toe. Het ministerie zegt hieraan te werken.

Luister terug | Liveblog | Verzoenende toon Taliban op eerste persconferentie in Kabul

Evacuaties komen op gang

Er wordt meer gevlogen: gisteren vertrok vanuit Eindhoven al een Nederlands vliegtuig met aan boord een ambassadeteam en militaire beveiligers. Dat toestel komt vandaag na een tussenstop in Kabul aan, laat Defensie weten. De verwachting is dat het team 's middags vanaf het vliegveld aan het werk kan om te helpen bij de evacuaties. Kaag hoopt dat dat ambassade-team situaties zoals gisterenavond in de toekomst kan vermijden.

Deze dagen zijn er nog twee Nederlandse vluchten vanuit Eindhoven. Eén daarvan is gisterenochtend al vertrokken en voegt zich bij een ander transportvliegtuig dat al in de regio is. Die moeten beide gebruikt worden voor een luchtbrug tussen Afghanistan en een veilig land in de regio. Vandaag vertrekt een speciale militaire Airbus A330 met artsen en verpleegkundigen van Defensie. Zij kunnen vanuit dat veilige land de mensen die geëvacueerd zijn medische zorg verlenen. Daarna wordt het vliegtuig gebruikt voor vluchten vanuit het veilige land naar Nederland.

Wie heeft de macht?

De Afghaanse vicepresident Amrullah Saleh claimt dat hij en niet de Taliban dus, de wettelijk leider van Afghanistan is. Hij roept de bevolking op zich aan te sluiten bij het 'verzet'. Hij beweert in het land te zijn anders dan president Ghani die het land ontvlucht is. Ook de Taliban claimen de wettelijke leiders te zijn. Wie heeft de macht in Afghanistan? 'Met wie je moet praten is een politieke keuze', zegt defensiespecialist Dick Zandee defensiespecialist van Instituut Clingendael. 'Je moet ook bereid zijn om te praten, maar de situatie is volkomen onduidelijk.'

Zandee maakt wel expliciet onderscheid tussen pragmatisch zakendoen wat de internationale gemeenschap nu probeert en de internationaal juridische erkenning van een regime. Over welke landen een rol kunnen gaan spelen de komende tijd is Zandee helder: China en Rusland. 'China heeft grote economische belangen in Afghanistan zoals grondstoffen en toegang tot de Indische Oceaan, en zowel Rusland en China kampt met het gevaar van een overflow van terrorisme naar het eigen grondgebied. Als Taliban dat kan voorkomen, dan doen ze er zaken mee, maar het blijft er stil, ze wachten af.'

Evacuatie buitenlanders komt op stoom

De evacuaties vanaf het vliegveld van Kabul zijn op gang gekomen en het Amerikaanse leger zegt al 3200 mensen te hebben opgehaald met dertien vluchten. De Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel heeft verklaard dat de Britten er nu zo'n duizend mensen per dag ophalen. In Frankfurt is woensdagmorgen een Duitse Airbus A340 met circa 130 mensen uit Kabul geland. Het ging om de tweede Duitse evacuatievlucht.

De mensen die worden weggevlogen zijn vooralsnog buitenlanders en Afghanen hebben geen kans op een vlucht via de luchthaven. De Taliban houden volgens plaatselijke media met controleposten en ook met geweld Afghanen weg bij het vliegveld. Ze zouden mensen die wanhopig toch een poging wilden wagen op straat hebben mishandeld. De Amerikanen die de luchthaven runnen, laten overigens nog helemaal geen Afghanen toe, zei demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag dinsdag.

De Taliban laten naar verluidt niemand in de buurt van het vliegveld komen die niet (ook) beschikt over een buitenlands paspoort. Ze zouden onder meer willen voorkomen dat geschoolde vakmensen het land verlaten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen