Internationaal18 aug '21 17:47

Veel onduidelijkheid voor hulporganisaties in Afghanistan

Auteur: BNR Webredactie

Er zijn vandaag meerdere vliegtuigen met Nederlanders vertrokken vanuit Kabul. Het gaat om een Franse evacuatievlucht met vier Nederlanders aan boord en een Nederlands toestel met 35 mensen erin, zo bevestigt demissionair minister Ank Bijleveld van Defensie. Dat is mooi nieuws, maar tegelijkertijd laten veel Nederlanders weten dat ze niet eens toegang krijgen tot het vliegveld.

(EPA)

Isabelle Langerak is een van de eerste Nederlanders die werden geëvacueerd vanuit Afghanistan. Zij zat op een Britse evacuatievlucht vanwege haar werk voor de non-profitorganisatie Afghanaid, die vrouwen onder meer helpt met het starten van een onderneming.

Toen vorige week donderdag bleek dat de Taliban de steden Kandahar en Harat had veroverd, ondernam Afghanaid stappen om medewerkers het land uit te krijgen via een commerciële vlucht. 'Dat was niet snel genoeg, want op zondag stonden de Taliban al in Kabul en werden alle commerciële vluchten geschrapt. Toen moesten we een andere manier vinden om het land uit te komen,' zegt Langerak.

Lees terug | Liveblog Afghanistan

Machtsvacuüm

Uiteindelijk zijn Langerak en haar team naar een beveiligd hotel in de buurt van het vliegveld in Kabul vertrokken. 'Hoewel er in de stad geen gevechten waren, was er wel een machtsvacuüm. Dan weet je niet precies wat er gaat gebeuren, zo'n situatie kan ook gepaard gaan met veel criminaliteit. En we wilden dichtbij het vliegtuig zijn, aangezien we zo snel mogelijk het land uit wilden.' Van daaruit is Langerak uiteindelijk op de Britse evacuatievlucht terechtgekomen.

Onvoorspelbare situatie

Ze denkt niet dat de mensen die ze in Afghanistan kent en daar zijn gebleven acuut gevaar lopen vanwege de Taliban. 'Toen andere grote steden vielen, hebben we gezien dat ze de orde probeerden te handhaven en hulporganisaties met een redelijk niveau van respect behandeld hebben. Er brak geen complete chaos uit, dus we hadden niet het gevoel dat het heel gevaarlijk was. Het probleem is vooral dat de situatie zo ontzettend moeilijk te voorspellen is, waardoor het beter is om te vertrekken.'

Toestemming nodig van Taliban

Het is de vraag of ze haar werk voor Afghanaid nog kan blijven doen onder het bewind van de Taliban. 'We doen heel veel projecten, maar persoonlijk ben ik betrokken bij het helpen van vrouwen. Op dit moment is er alleen nog maar onduidelijkheid over hoe dit verder gaat. Voor sommige, minder controversiële, projecten hebben we al toestemming gekregen om deze door te laten gaan, maar voor mijn project is dat nog iets onduidelijker.' Om projecten uit te voeren is namelijk toestemming nodig van de Taliban, omdat zij de nieuwe autoriteit vormen.

Luister terug | Kaag: Eerste Nederlanders vertrokken met evacuatievlucht uit Kabul


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen