Internationaal18 aug '21 09:20

Wist de CIA meer dan Joe Biden?

Auteur: BNR Webredactie

Een maand geleden sprak de Amerikaanse president Joe Biden nog zijn vertrouwen uit in de slagkracht van het Afghaanse leger. De Amerikaanse inlichtingendiensten wisten wel beter, zo blijkt uit geheime stukken van de New York Times. De CIA waarschuwde al voor de razendsnelle ineenstorting van het Afghaanse leger. 'Niet alle diensten dachten er hetzelfde over, dat maakt het complex', zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.

(Brendan Smialowski Hollandse Hoogte / AFP)

Luister terug | Kaag: Nederland heeft niet zitten slapen

Volgens Hammelburg was het vooral de CIA die grote twijfels had, terwijl de DIA, die het Pentagon informeert, optimistischer geluiden liet horen. Kanttekening: 'Mogelijk deed Biden zijn uitspraken vóór de CIA met het advies kwam, dat valt niet uit de stukken van de New York Times op te maken. De grote vraag is - wat komt er aan concreet advies op het bureau van de president? Wat wel zeker is, is dat hij na zijn toespraak, toen hij het advies gezien moet hebben, er verstandig aan gedaan zou hebben om zijn toon te matigen en opdracht tot snelle maatregelen te geven'.

Luister terug | Liveblog | Verzoenende toon Taliban op eerste persconferentie in Kabul

Volgens Hammelburg is de affaire schadelijk voor Biden. 'Dit blijft aan hem kleven, niet alleen zijn boude uitspraken over het Afghaanse leger, maar ook de vreselijke beelden, en de vergelijking die hij maakte met Saigon.'

Anderzijds gaat het nu in de Amerikaanse media alweer heel veel over de aardbeving in Haitti, laat onverlet dat dit 'geen goede beurt is voor de commander-in-chief'.

Luister terug | Nederlandse evacuatiepoging strandt


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen