Internationaal19 aug '21 08:55Aangepast op 19 aug '21 18:47

Nederlander in Kabul: luchthaven moeilijk bereikbaar

Auteur: BNR Webredactie

De situatie in Kabul, en met name rond de luchthaven, is nog steeds chaotisch. Dit zegt Louis Marijnissen, werkzaam voor de hulporganisatie Johanniter International Assistance vanuit Kabul. Hoewel Nederland, net als andere landen, druk bezig is met het evacueren van iedereen die het land wil verlaten, zitten er nog steeds Nederlanders in de Afghaanse hoofdstad. Eén van hen is Marijnissen die nu ook probeert het land te verlaten.

(Flickr / Jim Kelly)

Lees terug | Liveblog Afghanistan

Onrustig, hardhandig

Volgens Marijnissen was het gisterenavond onrustig in grote delen van de stad en werd er zelfs gedemonstreerd door mensen met de Afghaanse vlag. De hulpverlener meldt dat ook in het oostelijke Jalalabad gedemonstreerd is met de Afghaanse vlag en dat daar geweld is gebruikt.

'De situatie rond het vliegveld is chaotisch, een collega zou gisteren geëvacueerd worden, maar werd niet toegelaten. Veel Afghanen die naar het vliegveld willen worden hardhandig behandeld.'

Luister terug | Kaag: Eerste Nederlanders vertrokken met evacuatievlucht uit Kabul

Aantal incidenten neemt toe

Marijnissen zegt zelf niet meer de straat op te gaan, behalve om geëvacueerd te worden, maar hij zegt erbij dat de tijd tussen aankondiging en daadwerkelijke evacuatie zeer kort is: 'Vaak een uur tot anderhalf uur van tevoren hoor je dat je weg mag, maar het is een lange rit, de wegen rond het vliegveld zijn volledig verstopt met mensen en verlaten auto's. Er zijn steeds meer checkpoints.'

Geweigerd op de vlucht

Marijnissen zegt te willen vertrekken. Dinsdag probeerde hij een Britse collega op een Nederlandse vlucht te krijgen, maar dat werd geweigerd door de consulaire nooddienst. 'Je ziet meer spanningen, de chaotische taferelen verergeren, collega's worden lastig gevallen en hen wordt gevraagd waarom ze voor buitenlanders werken. Het is afwachten, er wordt met spanning gewacht op de persconferentie van de nieuwe machthebbers. Het is een onzekere en vreemde situatie.'

Volgens Marijnissen is de Nederlandse ambassade niet bereikbaar, hij probeert via andere kanalen weg te komen. 'We willen nu toch weg. De grootste uitdaging is bij het vliegveld komen en op vliegtuig te komen.'

Evacuatie komt op gang

Een militair transportvliegtuig met 35 Nederlandse evacués uit Afghanistan is gisterenavond iets voor 11 uur geland op Schiphol. Behalve de Nederlanders waren ook zestien mensen met een Belgisch paspoort, twee met een Duits paspoort en twee met een Brits paspoort aan boord.

Op Schiphol was voor de mensen medische en psychische hulp beschikbaar. Ook zijn slaapplaatsen geregeld voor de evacués. Er zijn volgens Buitenlandse Zaken nu zo'n vijftig Nederlanders teruggehaald uit Afghanistan. Sommige Nederlanders zijn met Duitse en Franse vluchten uit Kabul vertrokken. Voor vandaag staan er meer evacuatievluchten gepland.

In Kabul landde gisterenavond dat vervangende Nederlands ambassadeteam. Het gaat om ambassadeur Caecilia Wijgers, een consulair noodteam en 62 militairen voor bescherming. De groep moet op het vliegveld verdere evacuaties naar Nederland gaan coördineren.

EU-commissaris: EU moet niet afwachten

De Europese Unie moet niet stilzitten en afwachten tot Afghaanse vluchtelingen voor de Europese buitengrenzen staan. Dat zegt EU-commissaris Ylva Johansson van Binnenlandse Zaken. Tegelijkertijd wil ze dat de EU mensen in direct gevaar, niet in de steek laat. Vandaag is er een spoedvergadering van verschillende commissies van het Europees Parlement.

Er is veel kritiek op de rol van de Amerikaanse regering in Afghanistan. Het vertrek zorgde voor een hele snelle opmars van de Taliban. Toch heeft president Joe Biden gezegd geen spijt te hebben van de terugtrekking. Biden ligt inmiddels onder vuur en de kritiek zwelt aan op de chaos die hij achterlaat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen