Internationaal23 aug '21 06:50

Amerikanen mogelijk langer in Kabul

Auteur: BNR Webredactie

President Biden houdt er rekening mee dat Amerikaanse soldaten ook na 31 augustus in Kabul moeten blijven. In een toespraak benadrukte hij dat er duizenden mensen geëvacueerd zijn, maar zei ook dat er nog een lange weg te gaan is. Binnen zijn regering en het leger wordt er gediscussieerd over een langer verblijf, zei Biden.

(EPA/Zipi)

Luister terug | Afghaans ambassadepersoneel met gezinnen bijna allemaal in Nederland

'Het is geen optimistische boodschap', zegt Amerika-correspondent Jan Postma. 'Biden legt er een aantal keren de nadruk op dat het een moeilijke missie is. Er wordt binnen zijn team en binnen de inlichtingendiensten flink gediscussieerd of er niet langer in Kabul gebleven moet worden. Vorige week zijn hij ook al dat langer een optie is.'

Morgen is er een G7-meeting, daar zal Biden waarschijnlijk ook naar de vertrekdeadline gevraagd worden. Volgens Postma melden Britse media dat Boris Johnson Biden daar om verlenging gaat vragen.

Lees terug | Taliban starten overleg over vormen regering

Situatie blijft chaotisch

Intussen is de situatie op en rond de luchthaven van Kabul onverminderd chaotisch en wordt gewaarschuwd voor de dreiging van aanslagen door de Afghaanse tak van IS. Volgens Postma heeft Biden een soort safe zone afgesproken met de Taliban rond het vliegveld, maar blijft de situatie precair.

De Amerikaanse president heeft luchtvaartmaatschappijen de opdracht gegeven om evacués te vervoeren, hij doet daarvoor een beroep op de zogeheten Civil Reserve Airfleet-regeling, een regeling van bijna 70 jaar oud die nog uit de tijd van de Koude Oorlog stamt. 'Het is pas de derde keer dat dit gebeurt, de laatste keer was tijdens de luchtbrug naar het geblokkeerde Berlijn. Er worden 18 vluchten ingezet van onder andere United en Delta Airlines. Die vliegen niet rechtstreeks naar Kabul, maar halen evacués op uit veilige landen.'

Lees terug | Liveblog Afghanistan


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen