Internationaal23 aug '21 07:54Aangepast op 23 aug '21 08:14

Meer Nederlandse militairen naar Afghanistan

Auteur: BNR Webredactie

Op Schiphol zijn gisteren zo'n 330 évacués uit Afghanistan geland. Maar de operatie verloopt desondanks niet soepel, zegt Peter Reesink van het ministerie van Defensie. De situatie rondom het vliegveld van Kabul is volgens hem 'chaotisch en fragiel’. Mede daarom stuurt Nederland extra militairen naar Afghanistan.

(ZUMAPRESS.com)

Lees terug | Liveblog Afghanistan

Ook Nederlandse militairen naar Mazar-I-Sharif?

Volgens buitenlandcommentator Bernard Hammelburg zijn er mogelijk ook Nederlandse militairen op weg naar de stad Mazar-I-Sharif in het noorden van het land omdat daar ook nog Nederlanders zouden zitten. Hammelburg denkt dat de Amerikanen met de Taliban afspraken hebben gemaakt over een corridor om evacués naar de luchthaven te halen. De buitenlandcommentator voegt daaraan toe dat het immers niet in het belang is van de Taliban om mensen die per se weg willen, bij hen te houden. 'Afghanistan is een land met 37 miljoen inwoners, waarom zouden ze moeilijk doen over 10.000 mensen die weg willen?'

Verzet groeit in de Panshir-vallei

De Taliban zeggen 'honderden strijders' naar de Panjshir-vallei ten noordoosten van Kabul te hebben gestuurd. De vallei is niet in handen van de radicaalislamieten en biedt verschansing aan groeperingen die het willen opnemen tegen de Taliban. De troepen worden gestuurd 'omdat lokale leiders weigerden het gebied vredig over te dragen', aldus een woordvoerder van de Taliban.

Sinds de machtsovername van de Taliban zijn volgens een woordvoerder van de verzetsgroepen duizenden mensen naar de vallei getrokken. Onder hen zouden ook restanten van het Afghaanse leger zitten. De regio is omringd door steile bergketens en is daarom een geschikte plek om aanvallers af te weren. Tijdens het bewind van de Taliban in de jaren '90 lukte het de groep ook niet om de vallei in te nemen.

Luister terug | Amerikanen mogelijk langer in Kabul

Massoud

Ahmad Massoud, zoon een van de befaamde strijder tegen de Taliban tijdens het bewind van de jaren '90, probeert een verzetsmacht op te zetten vanuit de vallei. Hij heeft via de Washington Post de Verenigde Staten gevraagd om wapens voor zijn opstand. Massoud zegt dat hij 'in de Panjshir in zijn vaders voetstappen wil treden', maar dat hij bevoorrading nodig heeft om dat te doen. Via lokale media heeft Massoud de Taliban al uitgedaagd: 'We zijn klaar om Afghanistan te verdedigen en we waarschuwen voor bloedvergieten.'

Massoud zou volgens berichten worden vergezeld door de voormalig-vicepresident van Afghanistan, Amrullah Saleh. Saleh liet na de machtsovername weten dat hij niet met de Taliban zal samenwerken en nooit zal buigen voor de groepering. Sinds ex-president Ashraf Ghani gevlucht is, claimt Saleh de wettelijke leider van het land te zijn.

Volgens Hammelburg kunnen de strijders van Massoud het de Taliban heel lastig maken, 'maar ze kunnen niet winnen. Voor de VS is het een heel lastig puzzeltje - moet je dat ondersteunen? Of moet je toch inzetten op de relatie met de Taliban? Het is heel spannend, maar ik denk dat het uiteindelijk niks uitmaakt'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen