Internationaal24 aug '21 07:28Aangepast op 24 aug '21 08:48

Ruim 800 mensen geëvacueerd uit Afghanistan door Nederland

Auteur: BNR Webredactie

Nederland heeft al ruim 800 mensen uit Afghanistan geëvacueerd sinds dat de Taliban het land in handen hebben. Dat zei de Nederlandse ambassadeur in Afghanistan tegenover NPO Radio 1. Maandagavond vertrok opnieuw een evacuatievlucht vanuit het land. Daarin zaten nog eens 142 mensen die onderweg zijn naar veilige landen.

Toch moeten er zeker nog honderden mensen het land uit geholpen worden, volgens ambassadeur Caecilia Wijgers. Of dat gaat lukken is de vraag, aangezien alle Westerse militairen voor 1 september het land uit moeten, zoals de Verenigde Staten heeft afgesproken met de Taliban. Toch willen verschillende landen die deadline uitstellen. Zo wil onder meer Frankrijk dat de VS ook na 1 september nog aanwezig is op en rondom het vliegveld van Kabul zodat mensen veilig geëvacueerd kunnen worden. Daarover wordt vandaag ook gesproken op een speciaal ingelaste G7-top.

'Gesprekken met Taliban'

Dick Zandee, defensiespecialist van Instituut Clingendael, verwacht dat er achter de schermen al veel gebeurt. 'De woordvoerder van de Taliban zegt dat 31 augustus de rode lijn is en het dan afgelopen moet zijn met de Westerse troepen in Afghanistan. Dat is ook een propagandistisch spel dat gespeeld wordt. Ik sluit niet uit dat de Amerikanen achter de schermen al langer met de Taliban praten om te kijken of die deadline op te rekken is.'

(AP)

Zelf zeggen de Amerikanen dat het hen wel lukt om de mensen die zij willen evacueren, voor 1 september uit Afghanistan te krijgen. 'Als zij dat aan het eind van de dag nog steeds zeggen, dan is het gedaan. Dan zal er niks meer gebeuren en dan moeten we ons schikken aan de Amerikanen. We zullen namelijk niet blijven als de Amerikanen al uit Afghanistan zijn.' Zandee schat in dat er nog 3 à 4 dagen zijn om alle mensen te evacueren, omdat de 6000 militairen die Amerika in Afghanistan heeft ook nog uit het land gehaald moeten worden voor 1 september.

'Chaos op vliegveld'

Louis Marijnissen werkte tot vorige week vanuit Kabul voor de hulporganisatie Johanniter International Assistance en zit nu veilig in Kazachstan. 'Het was een hele vreemde gewaarwording om nu de Taliban bij de ingang van het vliegveld te zien. Toen we eenmaal binnen waren, zagen we een enorme berg aan koffers en kleding die mensen achter hebben moeten laten. Op de parkeerplaats was het ook bijzonder om de Taliban op twintig meter afstand te zien van de Amerikaanse troepen.' Volgens Marijnissen was er een enorme ravage bij de civiele terminals. 'Alles was vernield, kapotgeslagen. Je zag overal vuilnis en auto's waren vernield. Er was echt een enorme schade aangericht.'

'Evacuatie verloopt soepeler'

Terwijl de evacuatie eerder chaotisch verliep, is het volgens Marijnissen nu een stuk beter geregeld in Kabul. 'Iedere 20 minuten gaat er een Amerikaanse vlucht met evacués weg. Dat zijn enorme vliegtuigen en het gaat dag en nacht door. Alles is nu ook veel beter met het verwerken van de papieren. Het hele proces is beter geregel. Men gaat van punt naar punt, waarna men naar het vliegtuig wordt geleid', beschrijft Marijnissen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen