Internationaal24 aug '21 06:54

Israël test bijna anderhalf miljoen kinderen op antistoffen coronavirus

Auteur: BNR Webredactie

In Israël wordt de komende dagen bij honderdduizenden kinderen getest of zij het coronavirus al gehad hebben. De Israëlische regering heeft namelijk besloten dat de scholen per 1 september weer open mogen, maar wel met een heel ingrijpend testbeleid.

Kinderen in Israël worden op antistoffen getest.
Kinderen in Israël worden op antistoffen getest. (AP)

Zo worden oudere leerlingen straks ook in de klas gevaccineerd. Daarnaast is Israël ook al bezig met het zetten van derde prikken bij mensen. 'Israël is vol aan het inzetten op de boostershots. Al ruim anderhalf miljoen mensen hebben hun derde vaccinatie al gekregen. Het idee is dat voordat de scholen en de Joodse feestdagen beginnen, zoveel mogelijk mensen hun derde prik ontvangen', vertelt Ralph Dekkers, correspondent in Israël.

Onbetaald verlof

Voor kinderen geldt er op dit moment een streng testbeleid in het land. 'Kinderen tot en met 12 jaar mogen ook bijna nergens naar binnen zonder een test te doen. Voor zwembaden en restaurants moeten zij bijvoorbeeld ook een test doen. Daarom zijn er sneltestcentra opgezet waarbij kinderen binnen een halfuur hun uitslag kunnen krijgen.' Daarnaast worden ruim anderhalf miljoen kinderen getest op antistoffen. 'Ze verwachten dat bijna een derde van de kinderen ongemerkt Covid heeft gehad. Die kinderen hoeven dan niet in quarantaine als een klasgenoot het virus blijkt te hebben', volgens Dekkers. Kinderen mogen ook alleen naar school wanneer ze negatief getest zijn of al antistoffen hebben. Ook voor docenten gelden er strenge regels. 'Als leraar moet je een groene pas hebben. Je moet dus gevaccineerd zijn of Covid hebben gehad, anders kom je het schoolgebouw niet binnen. Daarnaast kom je dan thuis te zitten met onbetaald verlof', aldus Dekkers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen