Internationaal26 aug '21 09:54Aangepast op 26 aug '21 16:23

Nederland staakt evacuatie Afghanistan

Auteur: BNR Webredactie

Nederland stopt donderdag met het evacueren van mensen uit Afghanistan. Ook roept Nederland landgenoten op de luchthaven te mijden. Reden is de snel verslechterende veiligheidssituatie bij de luchthaven. Gevreesd wordt voor een aanslag van IS.

Volg ook | Liveblog Afghanistan

Nederland stopt met evacueren

Nederland stopt donderdag met het evacueren van mensen uit Afghanistan. De operatie op de luchthaven van de hoofdstad Kabul wordt op aanwijzing van de Amerikanen gestopt, laat het kabinet aan de Tweede Kamer weten. Eerder riep het ministerie van Buitenlandse Zaken mensen in Afghanistan al op niet meer naar de luchthaven van Kabul te komen.

'Dit is een pijnlijk moment omdat dit betekent dat ondanks alle grote inspanningen van de afgelopen periode, mensen die in aanmerking komen voor evacuatie naar Nederland achter zullen blijven. Nederland is door de Verenigde Staten geïnformeerd vandaag te moeten vertrekken en zal naar alle waarschijnlijkheid later vandaag de laatste vluchten uitvoeren', schrijft het kabinet aan de Kamer.

De situatie op en rond de luchthaven van Kabul verslechtert 'zeer snel'. Daarom worden mensen opgeroepen niet meer naar het vliegveld te komen. De aanwezige Nederlandse militairen en diplomaten kunnen mensen die weg willen niet meer 'assisteren' om toegang te krijgen tot de luchthaven. 'Er wordt al het mogelijke gedaan om de enkele honderden personen die nu binnen de poorten van het vliegveld zijn mee te nemen op de vluchten die voor vandaag gepland staan.'

De Nederlandse diplomaten en militairen vertrekken met de laatste vlucht. Er blijft een vliegtuig en een kleine groep militairen in de regio gestationeerd voor het geval er toch nog weer mensen uit Kabul kunnen worden gehaald. Nog honderden mensen staan op lijsten van het ministerie van Buitenlandse Zaken om geëvacueerd te worden.

Nederland roept op tot wegblijven luchthaven

Nederland roept mensen in Afghanistan op niet meer naar het vliegveld van Kabul te komen. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken. De situatie bij de luchthaven is te gevaarlijk en de toegangspoorten zijn gesloten. Het ministerie roept mensen op om naar een veilige locatie te gaan.

Nog honderden mensen staan op lijsten om geëvacueerd te worden. Aan de evacuatieoperatie komt vermoedelijk snel een einde. Demissionair minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) zei woensdag al dat de tijd dringt. België liet later die dag al weten te stoppen met de evacuatie.

Kaag gaf ook aan dat niet alle mensen geëvacueerd kunnen worden. Elke dag melden zich nog mensen bij de Nederlandse ambassade die willen vertrekken. Er zijn de afgelopen dagen bijna 2000 mensen uit Kabul naar Nederland gebracht. De Amerikaanse en Britse regering roepen hun burgers ook op om niet meer naar de internationale luchthaven te komen. Ook wordt geadviseerd om daar weg te gaan. Rond de luchthaven hebben zich duizenden mensen verzameld die hopen weg te komen.

De Taliban hebben laten weten geen Afghanen meer toe te laten tot het vliegveld. Drie bussen met Nederlandse evacués stond de hele woensdag vast bij de luchthaven. Een aantal Afghanen die in de bussen zat, is eruit gehaald. Daarna konden de bussen toch nog de luchthaven bereiken.

De Amerikaanse militairen vertrekken op 31 augustus. Maar zij zullen het vliegveld al dagen eerder afsluiten om hun eigen mensen en materieel het land uit te kunnen brengen. De Amerikanen geven aan wanneer landen met hun evacuatieoperaties moeten stoppen.

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft de Taliban toegezegd dat Amerikaanse burgers en Afghanen 'die risico lopen' het land te mogen verlaten na de evacuatiedeadline van 31 augustus. 'Als dat zo zou zijn, steek ik de vlag uit', zegt De Kruif die dat een doekje voor het bloeden noemt. De Kruif is Afghanistan-veteraan en heeft vaker met de Taliban te maken gehad. 'Mijn ervaring met de Taliban is dat er lucht zit tussen wat ze zeggen en wat ze doen, ik hoop dat het waar is, ik vrees van niet.'

'Ik denk niet meer dat je de beschikking hebt over de luchthaven. Ik denk dat de VS dit vooral toepast op mensen die heel belangrijk voor hen zijn, het slachtoffer is de gewone Afghaan die hand en spandiensten leverde. Het vervelende is dat ze helemaal niets kunnen doen, ook wij zullen moeten beginnen met de afbouw. De jongens op de grond doen er alles aan om mensen zoveel mogelijk binnen te halen.'

Wat De Kruif ook verontrust is dat het westen angst schijnt te hebben om eisen te stellen aan de Taliban. 'Angst is een slechte raadgever, de Taliban is echt niet in staat om de NAVO conventioneel aan te pakken. Ook telt dat de Taliban aardig gevonden willen worden, dat imago vergooien ze nu wel.'

IS-dreiging

'Amerikanen mogen alleen naar vliegveld komen als ze daartoe opdracht krijgen', zegt Amerika-correspondent Jan Postma. Volgens de correspondent is onbekend wat de dreiging is. 'CNN meldt dat IS meerdere aanslagen zou voorbereiden, ook de Taliban, gezworen vijanden van IS, erkennen de dreiging van IS'ers. Zo'n honderd IS-gevangen ontsnapten eerder uit de gevangenis van Kabul.'

In de Amerikaanse veiligheidswaarschuwing staat verder dat mensen alert moeten zijn op hun omgeving, vooral in mensenmassa's. Ook moeten ze een plan maken voor noodsituaties. Ook de Britse en Australische regering waarschuwt haar burgers een 'veilige plek" op te zoeken, weg van het vliegveld. Volgens de NAVO neemt de kans op terreuraanslag met de minuut toe.

Luister ook | Kabinet houdt er rekening mee dat evacués achterblijven

Nederlandse evacués bereiken luchthaven Kabul

Drie bussen die Nederland heeft ingezet om mensen in Kabul te evacueren, hebben na een lange tijd wachten de luchthaven van Kabul bereikt, heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken vannacht laten weten. Hoeveel mensen in de bussen zaten, kan een woordvoerder niet zeggen. Volgens de NOS gaat het in totaal om 120 mensen, die allemaal een Nederlands paspoort hebben.

Volgens een bron van de NOS zijn zeven mensen zonder paspoort door Talibanstrijders hardhandig uit de bussen gewerkt, voordat de luchthaven werd bereikt. Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken laat weten dat de mensen die wél op de luchthaven zijn aangekomen zo snel als mogelijk met een vlucht worden geëvacueerd.

Demissionair minister Kaag van Buitenlandse Zaken meldde gisterenavond al dat er 'chaos' en 'paniek' begint te ontstaan onder mensen bij de luchthaven, omdat de tijd begint te dringen om nog het land uit te komen. Buitenlandse Zaken kon overigens niet zeggen of ook voor Nederlanders in Kabul een soortgelijke waarschuwing is afgegeven zoals de Amerikanen en Britten voor hun onderdanen hebben gedaan.

Luister ook | Evacuatie is race tegen de klok

België is klaar met evacueren

België heeft de evacuaties uit Afghanistan inmiddels beëindigd, meldt de Belgische regering. De Belgen haalden in een reeks vluchten na de machtsovername door de Taliban honderden personen op, onder wie ook Nederlanders. De regering heeft besloten de evacuaties vanaf de luchthaven van Kabul te beëindigen gezien de situatie in Afghanistan en 'in overeenstemming met andere Europese partners'.

Gisteren werden nog vijf vluchten uitgevoerd tussen Kabul en de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. De komende dagen worden de geëvacueerden dan naar België gevlogen. De Belgische premier en betrokken ministers geven om 9.30 uur op een persconferentie meer details over de resultaten van de evacuatie en 'de volgende stappen', laat de regering weten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen