Internationaal27 aug '21 06:30Aangepast op 8 sep '21 10:09

Biden zweert wraak

Auteur: BNR Webredactie

President Biden heeft beloofd wraak te nemen voor de aanslagen in Kabul. Daarbij kwamen 13 Amerikanen en zeker 60 Afghanen om. De aanslagen zijn opgeëist door de Afghaanse tak van IS.

(Hollandse Hoogte / AFP)

Biden richtte zich in niet mis te verstane woorden direct tot de daders. De toespraak deed correspondent Jan Postma denken aan de woorden die president Bush sprak na de aanslagen van 11 september 2001. Die betekenden toen het begin van de oorlog in Afghanistan. Over de inhoud van de wraak bleef Biden vaag. Hij zei dat Amerika daar een tijd en een plek voor zou kiezen.

Evacuatie

Biden herhaalde zijn belofte dat de evacuatie van Amerikanen doorgaat, ondanks de aanslagen. Toch hebben de aanslagen een omslag ingeluid: de nadruk gaat van evacueren naar het terughalen van Amerikaanse troepen en materieel. Op het vliegveld van Kabul wordt al materieel onklaar gemaakt. Alleen mensen met een uitnodiging komen nog het vliegveld op, en dan onder begeleiding.

Samenwerken

Het Pentagon houdt rekening met nieuwe aanslagen, met autobommen of zelfs met raketten. De Amerikanen moeten samenwerken met de Taliban. Die laatsten doe een soort voorscreening voordat de potentiële evacués naar de Amerikaanse screening komen. Daar is het misgegaan, zegt het Pentagon.

Luister terug | Rutte noemt einde evacuatie 'verschrikkelijk nieuws' voor Afghanen

Biden sprak ook direct tot de nabestaanden van de omgekomen militairen. Hij zei zich goed in te kunnen leven in de pijn van de families; hij verloor zelf zijn zoon Beau, die Irak-veteraan was. Daarop vroeg hij een moment stilte. Volgens Postma zal Biden een nieuwe oorlog koste wat kost willen voorkomen. Bij wraakacties zal het dus vooral gaan om gerichte luchtaanvallen op de IS'ers.

BNR-buitenlandcommentator Bernard Hammelburg vond de toespraak van Biden 'een beetje het optreden van een Hollywood- B-acteur'. Hij vindt het heel ongepast dat de president zijn overleden zoon weer ten tonele voerde. Daarna ging hij plotseling in gebed en vroeg hij met zijn hoofd gebogen om 20 seconden stilte. 'Ik vond het verbijsterend.'

Evacuaties

De vraag is hoeveel het dreigement waard is, zegt Hammelburg. Biden houdt vast aan de deadline van 31 augustus, waarop alle Amerikanen weg moeten zijn uit Afghanistan. Maar dat hoeft niet te betekenen dat de evacuaties stoppen; daar zijn afspraken over gemaakt met de Taliban. De president ging bovendien ineens onderscheid maken in wie er allemaal uit Afghanistan wordt weggehaald, terwijl hij eerder sprak over 'alle Amerikanen'.

Wraakacties

Wat betreft wraakacties moet niet vergeten worden dat de Amerikanen in de omgeving van Afghanistan beschikken over een enorme capaciteit. De meeste acties worden gevoerd vanuit Qatar en Bahrein. Van daaruit kunnen bombardementen worden uitgevoerd. Hammelburg denkt dat de Amerikanen zeker een poging gaan doen. Alleen is het effect daarvan altijd heel gering. 'Kijk naar hoe lang het heeft geduurd met een enorme internationale coalitie om IS in Irak en Syrië een beetje onder controle te krijgen. En ook dat is niet helemaal gelukt.'

Bekijk ook | Liveblog | Dodental explosies loopt op


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen