Internationaal29 aug '21 11:58Aangepast op 29 aug '21 12:14

Amerikanen zetten zich schrap voor orkaan Ida

Auteur: BNR Webredactie

Orkaan Ida is zondag uitgegroeid tot een zware storm van de 4e categorie, op dezelfde dag dat die aan land komt in de Amerikaanse staat Louisiana. Mensen zijn massaal New Orleans en andere kustgebieden ontvlucht vanwege de grote schade die er wordt verwacht.

Image
(Hollandse Hoogte / AFP / Patrick T. Fallon)

Extreem gevaarlijk

Het Amerikaanse Nationaal Orkaancentrum (NHC) meldde aan het begin van de nacht (lokale tijd) dat de orkaan windsnelheden tot 215 kilometer per uur had bereikt. Het centrum verwacht dat Ida als een 'extreem gevaarlijke' storm van de 4e categorie aan land komt met 'levensbedreigende overstromingen'. Dat gebeurt waarschijnlijk in de avond of aan het begin van de nacht van zondag op maandag.

Tienduizenden op de vlucht

In het kustgebied zijn tienduizenden mensen op de vlucht geslagen. Op beelden van lokale media is te zien dat zaterdag op de wegen naar het binnenland lange files stonden. De nationale weerdienst roept mensen in gebieden waarvoor een evacuatiebevel is uitgevaardigd op om daadwerkelijk weg te gaan. Dat advies geldt ook voor mensen die niet verplicht hun huis moeten verlaten, maar wel in de regio wonen.

Zwaarder dan Katrina

Gouverneur John Bel Edwards waarschuwde zaterdag dat de orkaan mogelijk de zwaarste is die de staat treft sinds 1850. Meteorologen 'zijn zeer zeker over het huidige traject en de intensiteit zoals voorspeld is voor orkaan Ida. En je hoort ze niet vaak met dergelijke zekerheid praten', aldus Edwards tegen verslaggevers.

President Joe Biden heeft voor Louisiana de noodtoestand uitgeroepen en heeft alvast toegezegd zo snel mogelijk te hulp te schieten als de storm voorbij is.

Ida komt precies zestien jaar na de verwoestende orkaan Katrina, een van de zwaarste natuurrampen in de Amerikaanse geschiedenis. New Orleans, de grootste stad van Louisiana, stond toen voor 80 procent onder water. Meer dan 1.800 mensen kwamen door het natuurgeweld om het leven. De schade liep in de miljarden dollars.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen