Internationaal30 aug '21 09:21

Opnieuw raketaanvallen op luchthaven Kabul

Auteur: BNR Webredactie

Na de grote aanslag van donderdag zijn er deze ochtend weer raketten afgevuurd op het vliegveld van Kabul, dat zeggen getuigen en veiligheidsfunctionarissen. Het raketafweersysteem heeft een aantal onderschept. Of ze allemaal zijn neergehaald, is onbekend, net als wie er heeft geschoten. Wel is er rook te zien die boven gebouwen uitkomt.

(AP Photo/Khwaja Tawfiq Sediqi)

Lees terug | Amerikanen voeren luchtaanvallen uit op Kabul

Niet de Taliban

'Het is hoogstwaarschijnlijk IS', zegt Dick Zandee, defensiespecialist bij Instituut Clingendael, 'Het zal niet de Taliban zijn, die leven nog steeds het akkoord na met de Amerikanen.' Staat de volgende burgeroorlog tussen de Taliban en IS op stapel? Zandee: 'Dat zijn nooit vrienden geweest. IS geeft met de aanslagen een kaartje af: wij zijn er ook nog. De grote vraag wordt of de Taliban in staat zijn het hele land onder controle te krijgen.'

Lees terug | Ambassade VS: mijd luchthaven Kabul

Vergelding IS

Het lijkt ook buitenlandcommentator Bernard Hammelburg logisch dat de raketaanval op de luchthaven een vergelding is voor de Amerikaanse drone-aanvallen. Wat hij niet weet is over wat voor soort raketinstallaties IS beschikt. 'Er is veel buitgemaakt op Amerika na het overhaaste vertrek, het kan zijn dat het Amerikaans materiaal is.'

De Taliban veroordelen de Verenigde Staten voor het uitvoeren van een luchtaanval in Kabul zonder de groepering eerst te informeren. Het is ongeoorloofd dat de Amerikanen naar eigen wens aanvallen uitvoeren in andere landen, zegt een woordvoerder tegen de Chinese staatszender CGTN.

Het Amerikaanse leger doodde zondag naar eigen zeggen zelfmoordterroristen van de Afghaanse tak van Islamitische Staat (IS-K), waarmee een nieuwe aanslag op de luchthaven van Kabul zou zijn voorkomen. Het was de tweede aanval op IS-K sinds die groepering een zeer dodelijke aanslag pleegde op het vliegveld. Onder de doden waren dertien Amerikaanse militairen.

De Afghaanse hoofdstad Kabul werd half augustus ingenomen door de Taliban. Sindsdien zijn zij de machthebbers in het land. Ze kunnen niet rekenen op steun van IS-K, die radicaler is dan de moslimextremisten van de Taliban. De twee groeperingen zien elkaar als vijanden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen