Internationaal29 aug '21 12:03

Ambassade VS: mijd luchthaven Kabul

Auteur: BNR Webredactie

De Amerikaanse ambassade in Afghanistan heeft zondagochtend Amerikanen nogmaals opgeroepen uit de buurt te blijven van de luchthaven in Kabul vanwege een 'specifieke, reële dreiging'. Een anonieme veiligheidsfunctionaris op het vliegveld meldt aan persbureau Reuters dat de groepen mensen bij de poorten van de luchthaven kleiner zijn geworden sinds de laatste waarschuwingen over een mogelijk nieuwe terreuraanval.

(EPA/STRINGER)

Nog 4.000 Amerikanen op luchthaven

Volgens hem moeten nog ongeveer 1000 burgers op het vliegveld worden geëvacueerd door de Amerikanen. Daarnaast zijn volgens The New York Times nu nog 4000 Amerikaanse militairen op de luchthaven aanwezig. Zaterdag zijn in totaal zo'n 2000 mensen door westerse strijdmachten vanuit Kabul weggevlogen. Vrijdag ging het om 6800 mensen.

Luister ook | Biden zweert wraak

President Biden waarschuwde zaterdag al voor een nieuwe aanslag bij de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kabul. Hij zei zich te baseren op Amerikaanse commandanten die stellen dat de komende 24 tot 36 uur een aanval zeer waarschijnlijk is.

Een aanslag donderdag bij de luchthaven eiste tientallen levens. Zeker dertien Amerikaanse militairen stierven, en volgens onbevestigde berichten 170 Afghanen. De situatie ter plekke is extreem gevaarlijk en de dreiging van terroristische aanslagen op de luchthaven blijft groot, aldus Biden verder in een verklaring.

De president heeft de commandanten opgedragen 'alle mogelijke maatregelen te nemen' voor de bescherming van de Amerikaanse troepen. Ze beschikken over alle autoriteit, middelen en plannen om 'onze mannen en vrouwen' te beschermen, aldus Biden. Maar ook de evacuaties van burgers gaan door, ondanks 'de verraderlijke situatie in Kabul.'

Lees ook | VS vallen IS in Afghanistan aan

Biden dreigt

Biden kondigde ook nieuwe vergeldingsaanvallen aan tegen de daders van de aanslag, de Afghaanse tak van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). 'Deze slag was niet de laatste', zei de president over de Amerikaanse droneaanval zaterdagochtend vroeg op IS-Khorasan, waarbij twee kopstukken werden gedood. 'Ik zei dat we achter de groep aan zouden gaan die verantwoordelijk is voor de aanval op onze troepen en onschuldige burgers in Kabul, en dat hebben we gedaan. We zullen doorgaan met het opsporen van iedere persoon die betrokken was bij die gruwelijke aanval en ze laten boeten.'

Europese twijfels

Intussen leidt de overhaaste en eenzijdig besloten Amerikaanse terugtrekking uit Afghanistan tot Europese twijfels over Europese en Amerikaanse samenwerking. Europese regeringsleiders lieten zich kritisch uit over het eenzijdige optreden van de VS. President Michel van de Europese Raad wil zo snel mogelijk strategisch onafhankelijk worden, zei hij vorige week al.

De EU-buitenlandchef Josep Borell zegt dat dit hét moment is om militair onafhankelijk te worden van de Verenigde Staten. Vorig weekend pleitte hij voor een Europees expeditieleger van 50.000 man 'dat kan optreden in situaties zoals we nu in Afghanistan zien'.

Safe Zone Kabul

Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk willen een zogenoemde 'safe zone' instellen in de Afghaanse hoofdstad Kabul, vanwaaruit humanitaire hulp voortgezet kan worden onder bescherming van de Verenigde Naties. De twee landen zullen daarvoor maandag een resolutie indienen als er een spoedberaad is van de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad, kondigt de Franse president Emmanuel Macron aan.

'Dit is erg belangrijk. Dit zou een kader bieden voor de Verenigde Naties om in noodgevallen op te treden', zegt Macron tegen de Franse zondagskrant Le Journal du Dimanche. Een dergelijke veilige zone in Kabul maakt het volgens de president ook mogelijk om als internationale gemeenschap de radicaalislamitische Taliban, die de macht in Afghanistan hebben gegrepen, onder druk te blijven zetten.

Frankrijk heeft vrijdag zijn evacuatiemissie in Kabul beëindigd. Aan die van het Verenigd Koninkrijk kwam zaterdag een eind. Macron zei eerder dit weekend dat er gesprekken met de Taliban worden gevoerd om Afghanen die gevaar lopen te 'beschermen en repatriëren' als ook de Amerikanen op 31 augustus uit het land vertrokken zijn. De Franse president hoopt daarbij op de hulp van Qatar, dat goede banden onderhoudt met de Taliban.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen