Internationaal31 aug '21 07:49Aangepast op 31 aug '21 12:42

Amerikaanse troepen vertrekken uit Afghanistan na 20 jaar aanwezigheid

Auteur: BNR Webredactie

De Amerikaanse troepen zijn vertrokken uit Afghanistan. Daarmee is een einde gekomen aan twintig jaar aanwezigheid van de Amerikanen in het land. De Taliban vierden het Amerikaanse vertrek met schoten in de lucht.

Image
(Hollandse Hoogte / AFP)

De laatste Amerikaanse troepen zijn vertrokken uit Afghanistan en daarmee is de Amerikaanse evacuatiemissie beëindigd. Dat zei de Amerikaanse generaal Kenneth McKenzie. Er was al bekend dat de Amerikanen op 31 augustus zouden vertrekken uit Afghanistan.

Voor hun vertrek hebben de Amerikanen al het materiaal dat ze moesten achterlaten onklaar gemaakt, zegt correspondent Jan Postma vanuit Washington. 'Dat moment zelf. Een klein team is achtergebleven. Die hebben voor hun vertrek nog materiaal onklaar gemaakt. Dat ging om hummers, helikopters en ander spul wat daar stond. Als allerlaatste hebben ze de CRAM's onklaar gemaakt. Dat zijn de apparaten die raketten neer kunnen schieten, aanvallen op het vliegveld. Toen zijn de laatste vijf vliegtuigen vertrokken, met in het laatste de ambassadeur en de generaal. Kort na het vertrek werden schoten gehoord. Dat waren de feestvierende Taliban die in de lucht schoten. Daarna zagen we vrij snel beelden op social media verschijnen van Taliban in Amerikaanse uniformen.'

Luister terug | Opnieuw raketaanvallen op luchthaven Kabul

Evacuatie

Volgens het Pentagon werd er niemand achtergelaten op het vliegveld. Amerikaans minister voor Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei dat er nog zo'n 200 Amerikanen zijn achtergebleven in Kabul. 'Dat kunnen ook mensen zijn die niet weg willen, omdat ze bijvoorbeeld een Afghaans gezin hebben zonder Amerikaans visum. Dat klinkt nog steeds niet geheel op vrijwillige basis dat je daar dan blijft. Er kunnen heel duidelijk mensen tussen zitten die nog weg wilden. President Joe Biden beloofde elke Amerikaan die dat wil daar weg te halen, anders zouden ze langer blijven. Dat was een harde belofte, maar die lijkt hij dus niet na te komen. Daarnaast zijn er volgens schattingen nog tienduizenden Afghanen die ook weg willen. De Amerikanen hopen dat nog met de Taliban te kunnen regelen, maar ze zijn daar dus zelf al weg', zegt Postma.

Lees terug | Amerikanen voeren luchtaanvallen uit op Kabul

Nieuwe fase

Volgens Blinken is de militaire missie in Afghanistan nu voorbij en start nu de diplomatieke fase. 'De ambassade in Kabul is gesloten. Een maand geleden was het plan daarvoor nog heel anders, maar nu gaan de Amerikaanse diplomaten werken vanuit Doha. Wat kunnen de Amerikanen nog? Ze hopen natuurlijk die Amerikanen en Afghanen daar nog weg te krijgen. Maar wat is het pressiemiddel wat ze aan kunnen grijpen tegen de Taliban? Blinken kan het wel zeggen, maar het blijft pijnlijk dat ze nu weer met de Taliban moeten gaan onderhandelen. De Taliban lijken nog steeds de partij die de macht in handen heeft', zegt Postma.

President Biden krijgt kritiek over de manier waarop hij de communicatie over het Amerikaanse vertrek en het vertrek zelf heeft aangepakt. Biden benadrukt dat het besluit om te vertrekken is genomen in samenspraak met de top van het Amerikaanse leger. De president houdt vanavond Nederlandse tijd nog een toespraak. 'Daarin zal hij zijn landgenoten proberen te overtuigen.'

Lees terug | Ambassade VS: mijd luchthaven Kabul

Overleg

Het is nog niet helemaal duidelijk hoe de Amerikanen de diplomatieke fase zullen inrichten. 'Het idee is, dat kon je op verschillende plekken zien zoals in de Veiligheidsraad waar is vergaderd, in Doha waar ze nog steeds met de Taliban spreken, dat Amerika er nu helemaal vanuit gaat dat de Taliban de gesprekspartner zijn. De wens om de laatste ongeveer 100 achtergebleven Amerikanen weg te halen, gaat gebeuren in overleg met de Taliban. Hetzelfde geldt voor mensen met een andere nationaliteit en Afghanen die er weg willen', zegt BNR buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen