Internationaal1 sep '21 06:38Aangepast op 1 sep '21 06:56

Biden: 'Evacuatie uit Afghanistan buitengewoon succes'

Auteur: BNR Webredactie

De Amerikaanse evacuatie uit Afghanistan na twintig jaar militaire aanwezigheid was een 'buitengewoon succes', zei president Joe Biden een dag nadat de laatste Amerikaanse troepen het land hebben verlaten. Hoewel het vertrek volgens sommigen een fiasco was, benadrukt hij de ongekende prestatie van de luchtbrug die ruim 123.000 mensen uit Kabul haalde nadat de Taliban aan de macht waren gekomen.

(EPA)

Biden zei in een tv-toespraak vanuit het Witte Huis verder dat er geen deadline is voor Amerikanen en Afghaanse oud-medewerkers die nog weg willen uit de Afghaanse hoofdstad. Hij verdedigde opnieuw zijn besluit de ‘voor altijd-oorlog' te beëindigen en nam de volle verantwoordelijkheid voor de aftocht. Het was een kwestie van 'vertrek of escalatie', aldus Biden, die er nog eens op wees dat de inzet al die jaren 300 miljoen dollar per dag heeft gekost.

Overtuigen van gelijk

Volgens Amerika-correspondent Jan Postma was de toespraak vooral bedoeld als tegenspraak op alle kritiek die het Witte Huis ontving op de evacuatie. 'Je hoorde een hele andere Biden dan bij de vorige toespraken. Hij klonk veel energieker en ging systematisch alle kritiekpunten af. Hij zei dat hij verantwoordelijk was, maar dat het niet anders of beter had gekund.' Biden probeerde de Amerikanen te overtuigen dat de manier waarop de evacuatie nu verliep, de juiste was, legt Postma uit. 'Hij wil dat Amerikanen stilstaan bij het feit dat ze daar nu weg zijn en dat de langste oorlog uit de Amerikaanse geschiedenis nu voorbij is.'

De terugtrekking uit Afghanistan is een beleid dat Biden overnam van de voormalige president Donald Trump. Die regering onderhandelde onder meer met de Taliban over een definitieve terugtrekking uit het land. Biden voerde uiteindelijk de gemaakte deal uit. 'Als die afspraak is gemaakt, dan kan je niet meer terug. Als je blijft, moet je ook blijven vechten en moeten er weer troepen naar Afghanistan. Dan blijf je jojo'en, vindt Biden. Ook zijn er al teveel Amerikaanse slachtoffers gevallen, volgens Biden. Daarom maakte hij er een tegenstelling van: Het was weggaan of escalatie', zo vertelt Postma.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen