Internationaal1 sep '21 07:17

Antivaxxers willen tientallen Italiaanse stations bezetten

Auteur: BNR Webredactie

In Italië verwacht men vandaag grote protesten tegen nieuwe coronamaatregelen. Wil je met de trein, veerboot of vliegtuig, dan heb je een vaccinatiebewijs nodig. Ook leraren moeten zo'n bewijs laten zien.

In het land verwacht men vandaag dat veel antivaxxers de straat op zullen gaan. Daarbij is onder meer aangekondigd dat treinstations bezet zullen worden, vertelt Pauline Valkenet, correspondent in Italië. 'Er wordt verwacht dat een paar duizend mensen die tegen de beperkingen zijn, door de groene pas, ongeveer 50 treinstations gaan bezetten door het hele land heen.' Die zijn het doelwit omdat ook voor het reizen met de lange-afstandstreinen straks een verplichting komt van de zogeheten 'groene pas'.

'Relatief klein'

Voor de kortere afstanden die sommige treinen afleggen, is de pas niet nodig, legt Valkenet uit. 'De 'no-vaxxers' willen niet dat andere mensen wel mogen reizen, als zij dat straks ook niet mogen zonder vaccinatie. Er zal een hoop politie op de been zijn en het zal spannend zijn hoe dat gaat verlopen.' Men verwacht in Italië echter niet zulke massale betogingen als dat er in Frankrijk waren, waardoor de eerdere coronaregels iets verzwakt werden.

'De politie schat dat het om ongeveer tienduizenden mensen gaat. De grootste manifestatie was op 24 juni in Milaan, daar waren nog geen 10.000 mensen. Italië heeft een bevolking van 60 miljoen mensen, dus het is vrij klein', meent Valkenet. Toch zijn er wel een boel mensen die zich niet laten vaccineren. 'Die gaan niet de straat op, maar laten zich ook niet vaccineren. Dat gaat om miljoenen mensen.'

Vaccinatiegraad opvoeren

De Italiaanse regering voert de reisbeperkingen voor ongevaccineerden in, omdat het daarmee denkt verdere verspreiding van het virus tegen te kunnen houden. 'De groene pas is al ingevoerd sinds 6 augustus om de sportschool, bioscopen en restaurants te bezoeken. Maar de Italianen heel augustus vakantie houden en nu weer aan het werk gaan en naar school zullen gaan, zal er veel meer gebruik worden gemaakt van het openbaar vervoer. Daarom is vanaf vandaag deze nieuwe regel ingevoerd voor lange-afstandstreinen, binnenlandse vliegtuigen, ferry's naar de eilanden en ook voor personeel dat op school lesgeeft. De regering wil dat dat veilig kan gebeuren en dat mensen ook weer naar werk kunnen en scholieren les kunnen krijgen vanuit de klas. Daarnaast wil de regering naar een vaccinatiegraad van 90 procent', aldus Valkenet. Op dit moment ligt de Italiaanse vaccinatiegrond rondom de 70 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen